Kaupunkiuutiset

Maratonin ensikertalainen

Hämeenlinnalainen Jari Rairama, 23, osoitti viime marraskuussa, että maratonin voi juosta vähälläkin lajiharjoittelulla, kunhan liikunnallinen pohja on rakennettu jo lapsuudessa.

Elämänsä ensimmäisen maratoninsa hieman yli viiteen tuntiin Espanjan Valenciassa juossut opiskelija tunnustaa näin jälkikäteen, että seuraavalle maratonille täytyy harjoitella enemmän.

Nyt juoksuharjoittelua oli vain kaksi kuukautta ennen varsinaista urakkaa, sekin vähänlaista:

– Kerran viikossa pitempi lenkki, toinen lenkki oli enemmän palauttava. Pisin juoksumatka ennen maratonia oli noin 17 kilometriä, Jari Rairama selvittää marraskuisen juoksun harjoituspohjia.

Taustalla on toki pitkä tovi jalkapalloa ja jääkiekkoa vaahtosammuttimen kokoisesta alkaen, sekä kaveriporukassa säännöllistä salitreeniä ja muuta höntsäämistä.

– Vaikka viimeiset seitsemän kilometriä olivat Valenciassa pelkällä tahdonvoimalla juoksemista, oli maaliin pääsy valtavaa mielihyvää antanut palkinto. Sellaista tunnetta en ole urheilussa tai missään muussakaan elämässä aikaisemmin kokenut. Kyllä kannatti!

Yli 40 kilometrin taivallus opetti myös sen, että kisaviikon energiatankkauksella on valtavan suuri merkitys lopputuloksen kannalta.

– Itselläni se meni osin pieleen. Loppukilometrin krampit ja tuska johtuivat valtaosin juuri liian heppoisasta valmistautumisesta.

Juoksun jälkeen kaksi kolme päivää Rairama sanoo olleensa täysin jumissa, kroppa ei tykännyt ennen kokemattomasta ponnistuksesta.

– Noin viikon päästä juoksusta olo alkoi tuntua ihan normaalilta. Sitäkin prosessia voi nopeuttaa paremmalla loppuvenyttelyllä, kuin mitä nyt tein, Rairama avaa ensikertalaisen virheitä.

Maratonin jaksaminen toi mukaan myös sellaisen ajatuksen, että tänä vuonna on edessä uusi koitos. Kaveriporukassa on taas pohdittu, minne matka suuntautuu.

– Kaikki matkalla olleet eivät suinkaan juosseet, vaan olivat lomalla. Itsestä kyllä tuntuu, että sisäinen palkinto oli niin hyvä, että kannatti lähteä. Lähden jatkossakin, jos muutkin innostuvat.

– En ole taaskaan juossut metriäkään harjoittelumielessä Valencia tapahtuman jälkeen, Rairama tunnustaa nauraen.

Kun matkaan meni nyt 5 tuntia ja kahdeksan minuuttia varsin tasaisella aikataululla, uskoo nuori mies pystyvänsä nipistämään ajasta vähintään puoli tuntia, mahdollisesti jopa tunnin, kun pohjalla on nyt kokemus kokonaisrasituksesta. Aikarutistus ei vaatisi vielä himoharjoittelua.

– Näissä isoissa tapahtumissa on järjestäjien pestaamia juoksijoita, jotka juoksevat tasaisesti koko matkan tietyllä aikataululla. Tällaisen tasavauhtia juoksevan kaverin mukaan lyöttäytyminen helpottaisi urakkaa takuuvarmasti.

Yksin ei Rairaman tarvinnut Valenciassa matkaa taittaa, sillä maratonille osallistui noin 18 500 juoksijaa. Valenciassa juostaan samaan aikaan myös kymppi. Kaiken kaikkiaan juoksujuhlassa taivalsi yli 27 000 juoksijaa. Suomalaisia on paikalla noin 80.

– Pelkkä tapahtuma oli jo valtavan hieno kokemus. Järjestelyt olivat erinomaiset, parempaa ei voi vaatia.

Valencian maraton on noussut Euroopassa erittäin arvostetuksi kisapaikkakunnaksi. Kilpailu sai äskettäin IAAF:n Golden label -tunnustuksen. Maraton valittiin viime vuonna myös koko Espanjan parhaaksi maratoniksi.

– Tosi mukava reitti. Siellä näki myös sen, kuinka lujaa maailman huiput etenevät. Ei siinä kyydissä pysyisi kuin muutamia kymmeniä metrejä.

Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela juoksi kisassa viime vuoden suomalaisen kärkiajan 2.21,31. Hän sijoittui maratonille sijalle 27. Nummela paransi omaa viime vuoden kärkiaikaansa kolmella minuutilla. Miesten maratonin voitti Kenian Victor Kipchirchir ajalla 2.07.39. Naisten ykkönen oli Aiyabei Valary Jemeli ajalla 2.24.48.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset