fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Maria Sirén perusti hajusteettoman kampaamon – "Halusin keventää kemikaalikuormitustani"

Maria Sirénille hajusteettomuus oli selkeä valinta omaa kampaamoa perustettaessa, sillä se on yksi tapa vähentää niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin kemikaalikuormitusta. Kuva: Heli Karttunen

Maria Sirénille hajusteettomuus on selkeä valinta.

– Kun neljästä lapsestani kaksi sairastaa astmaa, tulee hajusteettomuuteen kiinnitettyä erityistä huomiota, sanoo 16 vuotta kampaajana työskennellyt hämeenlinnalainen.

Hän perusti vuodenvaihteessa ensimmäisen oman kampaamonsa Kauppapaikka Tavastilaan. Erityisen kampaamosta tekee se, että siellä käytetään ainoastaan hajusteettomia tuotteita.

– Kampaajat käsittelevät työssään erilaisia kemikaaleja. Halusin keventää omaa kuormitustani, jotta pystyn työskentelemään mahdollisimman pitkään.

Sirén kokee, että hajusteettomassa kampaamossa ilma on parempi ilma hengittää niin työntekijälle kuin asiakkaallekin.

– Minulla on ollut myös astmaatikkoasiakkaita, jotka ovat joutuneet lääkitsemään itseään aina ennen kampaajalle tuloaan. Hajusteeton tila saattaisi olla helpompi heillekin.

Hajusteettomuus ei sinänsä ole uusi asia kampaamoalalla, sillä hajusteettomia tuotesarjoja on ollut tarjolla jo 2000-luvun alusta lähtien.

Sirén korostaa, että hajusteettomuus ei tarkoita täydellistä tuoksuttomuutta, sillä kampaamotuotteissa käytettyjen kemikaalien raaka-aineilla on edelleen ominaishajunsa.

– Hajuste on allergeeni, joka voi herkistää. Tuotteissa hajusteita on yleensä käytetty peittämään raaka-aineiden ominaistuoksua, joka esimerkiksi hiusväreissä on aika vahva. Hajusteettomissa tuotteissa tätä ominaistuoksua ei ole kuitenkaan ole yritetty peittää.

Hajusteettomuus ei vaikuta mitenkään kampausten lopputuloksiin.

– Näillä aineilla voidaan toteuttaa ihan kaikkea, ja esimerkiksi hajusteeton hiusvärisarja on ollut suosittu muissakin kampaamoissa.

Sirén on vakuuttunut, että hajusteettomuudelle on kysyntää Hämeenlinnassa.

– Minulla on ollut paljon asiakkaita, joilla on allergiaa tai yliherkkyyttä hajusteille, sekä myös sisäilmasairastuneita. Omien tietojeni mukaan täällä ei ole toista täysin hajusteetonta kampaamoa, johon ihan hajusteallergikko pystyisi menemään. Olen saanut asiakkailtani paljon positiivista palautetta, että hajusteeton kampaamo on hieno juttu.

Toistaiseksi Sirén käyttää työssään kotimaisia Sim-tuotemerkin tuotteita, mutta muutkaan hajusteettomat tuotesarjat eivät ole poissuljettuja. Kampaamossa on tilaa myös kahdelle sopimusyrittäjälle. Ideana on, että kaikki käyttävät samoja hajusteettomia tuotteita.

– Aloitan ainakin näillä tuotteilla, matkan varrella voi mukaan tulla uusiakin juttuja, mutta näillä lähdetään.

Hajusteet

Hajusteet ovat tuoksuvia, haihtuvia, orgaanisia yhdisteitä, joita käytetään joko peittämään tai muuttamaan tuotteen käyttäjän tai tuotteen sisältämien raaka-aineiden ominaishajua.

Hajusteet voivat aiheuttaa hajusteallergiaa

Hajuste voi sisältää lukuisia erilaisia kemiallisia yhdisteitä, jotka yhdessä ihon proteiinin kanssa voivat laukaista elimistössä herkistymisen.

Niin synteettiset kuin luonnonhajusteetkin voivat herkistää.

Lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset