Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Marianne Tuominen on arjen kaverina monella vanhuksella – Ikäihmisten perhehoitajista alkaa olla huutava pula

Marianne Tuominen aloitti viime syksynä ikäihmisten perhehoitajana. Työ on kiitollista ja tuo sisältöä elämään
Marianne Tuominen (vas.) käy kerran viikossa Raija Niileksen luona Voutilassa. Ikäihmisiä ja heidän omaisiaan kiinnostaa erityisesti mahdollisuus saada perhehoitaja käymään omassa kodissa. Tehtävään kaivataan uusia koulutettavia, sillä perhehoitajille on paljon kysyntää. Kuva: AP Sarjanto

Perhehoidon kysyntä on Hämeenlinnan seudulla kasvanut kovaa vauhtia. Loimalahdessa asuva Marianne Tuominen on työskennellyt perhehoitajana viime syyskuusta asti.

– Hakeuduin perhehoitajaksi ihan työttömyyden pelosta. Kurssi alkoi huhtikuussa ja toukokuussa jäinkin sitten työttömäksi, Tuominen kertoo.

– Oma äitini on 92-vuotias ja asuu vieläkin yksin kotonaan. Olen häntä paljon autellut ja kävelyttänyt, joten senkin puolesta arvelin olevani sopiva perhehoitajan tehtävään.

Tuominen käy kerran viikossa viiden eri ikäihmisen luona ja satunnaisesti yhdessä osoitteessa tuuraamassa omaishoitajaa. Käyntien kesto on muutamia tunteja ja asialistalla voi olla oikeastaan mitä tahansa kävelyllä käymisestä leipomiseen tai kortinpeluusta Suvivirren laulamiseen.

– Tarkoitus on aktivoida vanhuksia ja pelkkä keskusteleminenkin on tärkeää. Tässä hommassa pitää jutun luistaa, Tuominen tuumaa.

– Joillekin asiakkaille teen ruokaa, vaikka en mikään ihmeellinen kokki olekaan. Yhdelle pariskunnalle keitin joulun alla riisipuuroa, jota he eivät olleet aikoihin saaneet. Toisella kertaa he olivat ikionnellisia, kun laitoin jauhelihakastiketta ja perunaa.

Perhehoitajana toimiminen ei edellytä sosiaali- ja terveysalan koulutusta. Perhehoitajat valmennetaan tehtäväänsä Perhehoitoyksikkö Kanervan järjestämässä ennakkovalmennuksessa. Kanerva on Kanta-Hämeen kuntien yhteinen yksikkö, joka vastaa ikäihmisten perhehoidon koordinoinnista koko maakunnan alueella. Tuominen kokee saaneensa hyvät eväät 2,5 kuukautta kestäneestä valmennuksesta.

– Ihmisten kohtaaminen, seurustelu ja yhdessä tekeminen on hirveän mukavaa. En enää muuta työtä tekisikään. Omaishoitajat ovat hirveän kiitollisia ja pääasiassa tästä työstä saa pelkkiä kehuja.

Kanta-Hämeen kunnissa ovat käytössä yhteiset hoitopalkkiot ja kulukorvaukset ikäihmisten perhehoitajille.

– Sen verran saan palkkioita, ettei tarvitse työttömyyskorvausta hakea. Täytän 59 vuotta, eikä tässä iässä työllistyminen ole helppoa. Saan itse määritellä hoidettavien määrän, mutta en toistaiseksi ottanut enempää asiakkaita. Haluan keskittyä pienempään määrään ja antaa kaikkeni apua tarvitseville, Tuominen sanoo.

Yksi Tuomisen asiakkaista on Voutilassa asuva Raija Niiles, joka saa kaipaamaansa apua kävelyille ja leipomiseen.

– Tyttäreni rupesi minulle hankkimaan perhehoitajaa. Olen täällä kahdestaan koiran kanssa ja oikein pelästyin omaa ääntäni, kun juttelin sille yhtenä päivänä, Niiles nauraa.

– Kuljen rollaattorilla, enkä yksin uskaltaisi lähteä ulos, kun talvikelit ovat täällä olleet ihan hirveät. Meillä on Mariannen kanssa kivaa ja olemme jo ihan tutut.

Ikäihmisten perhehoito

Ikäihmisen voimavaroista ja tarpeista lähtevä hoivan muoto. Hoito voidaan järjestää perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan omassa kodissa.

Perhehoito voi olla pitkäaikaista, lyhytaikaista tai osavuorokautista.

Perhehoitajana voi toimia henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella soveltuu työhön. Perhehoitajaksi haluavan tulee käydä kunnan järjestämässä ennakkovalmennuksessa.

Lisätietoja www. perhehoitoyksikkokanerva.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset