Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnalaislähtöisen erätoimittajan esikoisteos vaati eron, muuttamisen autoon ja uuden rakkauden

Hämeenlinnalaislähtöinen Marinella Himari kirjoitti eräkirjan. Se vaati eron, muuttamisen autoon ja uuden rakkauden.
Marinella Himari sai viime viikolla pilkillä kunnon kokoisen raudun. Kuva: Marinella Himarin kotialbumi
Marinella Himari sai viime viikolla pilkillä kunnon kokoisen raudun. Kuva: Marinella Himarin kotialbumi

Sinulla oli kustannussopimus, mutta Erältä, eräistä -kirja onkin omakustanne. Marinella Himari, mitä tapahtui?

– Halusin tehdä kirjan ilman kompromisseja. Kustantaja toivoi tietokirjaa, mutta yhteisymmärryksessä totesimme, etten pysty heille sellaista tekemään ja purimme sopimuksen. Se oli itselleni valtava pettymys. Päätin kuitenkin tehdä kirjan omilla ehdoillani ja kirjoittaa siten, miten olen jo vuosia kirjoittanut Kaukokaipuu-blogiini.

Miten kirjan tekstit syntyivät?

– Asuin Helsingissä ja erosin poikaystävästäni. Päätin lähteä tien päälle etsimään kirjaani tarinoita. Pakkasin kamani ja vein ne vanhempieni luokse Ojoisille Hämeenlinnaan ja muutin itse autoon. Vajaan vuoden kiersin autolla ympäri Suomea lähinnä Pohjois-Suomessa. Matkalla rakastuin ja muutin Lemmijoelle Norjaan. Kirjan kaikki tarinat on kirjoitettu jollekin, jonka olen kohdannut. Ne ovat vähän kuin lastuja elämän varrelta. Ihmiset ovat minulle tärkeitä.

Auttoiko sinua joku?

– Siskoni on äidinkielenopettaja ja hän luki tekstejäni ja antoi palautetta. Toinen siskoni taittoi kirjan ja vastaa sen visuaalisesta ulkoasusta. Onneksi on siskoja, jotka osaavat.

Työskentelet luontokuvaajana, retkeilytoimittajana ja hakukonekonsulttina. Lisäksi teet blogia lähinnä kotimaan matkailusta, mutta asut Norjassa. Miten yhdistät tämän kaiken?

– Olen jo neljä vuotta työskennellyt etänä eli voin tehdä töitä paikasta riippumatta. Mieheni tekee töitä kahden viikon sykleissä. Kun hän on töissä, kirjoitan omia juttujani tai lähden keikoille Suomen Lappiin. Kun hän on kotona, käymme pilkillä päivittäin ja vietämme aikaa yhdessä.

Bloggasit ensin reppureissuista ympäri maailmaa. Viitisen vuotta sitten siirryit kirjoittamaan kotimaan matkailusta, miksi?

– Se lähti oikeastaan isäni kommentista. Hän kysyi, miksen kirjoita mökkeilystä, koska kalastus ja mökkeily ovat lähinnä sydäntäni. Oikeastaan oma urani lähti nousuun vasta sitten, kun tajusin kirjoittaa Suomen luonnosta ja retkeilystä. Siihen ihmisten on helppo samaistua. Lisäksi kotimaan matkailu on parasta matkailua.

Ala on varsin miesvoittoinen. Miten sinuun on suhtauduttu?

– Aika todella hyvin. Minitoppahameet ovat jo vallanneet alaa, vaikka alan sanasto on miesvoittoinen: eränkävijä, erämies, kalamies. Ennen vanhaan naiset kävivät kalassa, mutta mihin se sitten jäi? Kalastava nainen ihmetyttää monia edelleen.

– Naiseräkirjailijoita on vähän. Ehkä miehet ovat alalla kovaäänisempiä. Vinkkikirjoja kyllä löytyy, mutta tunnelmointia vähemmän. Haluankin tehdä lisää tekstejä, koska olen saanut paljon hyvää palautetta. Parasta on se, että kirjan ovat löytäneet myös sellaiset ihmiset, jotka eivät juurikaan lue. Kun kirja koostuu pienistä tarinoista ja kuvista, on siihen helppoa tarttua. Retkeileviä naisia on onneksi paljon.

Olet kotoisin Hämeenlinnasta. Missä piipahdat aina, kun vierailet kotikaupungissasi?

– Aulangolla ja Ahvenistolla tulee kyllä aina käytyä. Kun minulta kysytään, nostan Hämeenlinnan aina parhaaksi luontokohteeksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

21.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

22.10.2020