fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Marja-Leena Norisalon omakustanne on yhden naisen selviytymiskertomus – "Ajattelin, että tarinani voisi toimia lohtuna muillekin"

Marja-Leena Norisalo julkaisi omakustanteen, joka kertoo sivupersoonan kautta hänen omasta elämästään. "Ihan kaikkea siinä ei ole. Osa tarinoista jäi vielä pöytälaatikkoonkin." Kuva: Heli Karttunen
Marja-Leena Norisalo julkaisi omakustanteen, joka kertoo sivupersoonan kautta hänen omasta elämästään. "Ihan kaikkea siinä ei ole. Osa tarinoista jäi vielä pöytälaatikkoonkin." Kuva: Heli Karttunen

Marja-Leena Norisalon omakustanneteos Mankeli on kasvutarina ja selviytymiskertomus. Kirja kertoo Norisalon omasta elämästä, mutta sivupersoonan kautta.

– Tämä on eniten tarina henkisestä kasvusta. Olen selviytynyt suurista vaikeuksista lapsuudessa ja elämässä. Ajattelin, että tarina voisi toimia lohtuna muillekin, Norisalo kertoo viime marraskuussa painetusta kirjastaan.

Sysäyksen tarinaan antoi toisen aviomiehen kuolema, surutyö ja siitä selviäminen.

– Koin ison elämänmuutoksen viisi vuotta sitten ja silloin tuli ajatus, että nyt pitää tehdä se, mitä elämässä haluaa tehdä, hämeenlinnalainen kertoo.

Äidin loukkaus jätti jäljen

Omakustanne on julkaistu nyt eläkepäivinä. Kirjoittaminen on kiinnostanut Norisaloa aina, mutta välillä oli pitkä tauko.

– Kirjoitin kymmenvuotiaaksi, kunnes äitini luki päiväkirjani. Loukkaannuin niin, että kirjoittaminen jäi yli kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

Tekstien tekeminen virisi uudelleen, kun Norisalo reilut kymmenen vuotta sitten osallistui elämäkaarikirjoittamisen kurssille. Vuonna 2017 häneltä ilmestyi myös runoteos Eron jälkeen Mediapinta Tampereen kustantamana.

– Olen aina tehnyt runoja, joten runokirjaakin täytyi kokeilla. Kaiken, mitä olen kirjoittanut, olen tehnyt ihan sydänverellä.

Puolentoista vuoden rutistus

Norisalo käy neljättä vuotta Taija Tuomisen vetämällä Hämeen kesäyliopiston luovan kirjoittamisen kurssilla. Sieltä hän sai kimmokkeen julkaisemiseen.

– Opittavaa on. Vaikka kritiikki on välillä kitkerää, se on asiallista ja paikallaan, ja tulee usein myös kirjoittaessa mieleen. Monet ovat lukeneet tekstini, ja sitä on korjattukin paljon, mutta vielä jäi korjattavaa.

Kokonaisen teoksen tekemiseen meni noin puolitoista vuotta.

– Olen intuitiivinen kirjoittaja. En mieti, osaanko, vaan kirjoitan. Ihan kaikkea en ole kertonut, koska ei ole tarkoitus synnyttää kenellekään pahaa mieltä.

Kun teksti oli valmis, Norisalo lähetti sen WSOY:n kilpailuun, mutta siellä se ei menestynyt 850 muun tekstin joukossa.

– Mietin, että heitänkö sen roskiin, lähetänkö lapsilleni vai julkaisenko omalla kustannuksellani, ja päätin julkaista.

Lainaksi myös kirjastosta

Norisalo teetti kirjasta pienen, viidentoista kappaleen painoksen turenkilaisessa Kirjapaino Jaarli Oy:ssä. Yhden kirjan hinnaksi tuli reilut parikymmentä euroa.

Jokainen voi halutessaan lukea kirjan, sillä teos on lainattavissa Hämeenlinnan kirjastosta, jossa sitä on kolme kappaletta.

– Otin yhteyttä kirjastoon ja tarjosin kirjaa sinne. Kun minulta oli aikaisemmin julkaistu runokirja, he kiinnostuivat myös tästä teoksesta.

Ennen kaikkea Norisalo haluaa, että hänen tarinansa antaisi jollekulle toivoa.

– Me kaikki tarvitsemme kannustusta ja tukea. Kantavana ajatuksenani on, että kaikesta selviää, vaikka hetkittäin ei siltä tunnu.

Mankeli

Hämeenlinnalainen Marja-Leena Norisalon omakustanneteos on osin omaelämäkerrallinen naisen kasvutarina.

Kirja on julkistettu marraskuussa 2019.

Teoksen on painanut Kirjapaino Jaarli Oy Turengista. Kirjasta otettiin 15 kappaleen painos.

Kirja on lainattavissa Hämeenlinnan kirjastosta, jossa sitä on kolme kappaletta.

Kirjaa voi tiedustella Marja-Leena Norisalolta sähköpostitse osoitteesta mlnorisalo(a)gmail.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset