fbpx
Kaupunkiuutiset

Marjaana sai mieluisia vieraita

Katinalassa asuvalla Koskivuoren perheellä oli viime keskiviikkona jännä päivä. Heidän vieraakseen saapui sadan kilometrin takaa pyöräillen viisi tunnettua urheilijaa, joista osa on perheen tyttären, Crohnin tautia sairastavan Marjaanan kohtalotovereita.

Joukkoa johti HIFK:n jääkiekkoilija Teemu Ramstedt. Hän on pannut alulle IBD Cycling -seuran, jonka tarkoituksena on levittää tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista: Crohnin taudista ja colitis ulcerosasta.

Teemusta ystävä

Pyöräporukkaan kuuluivat Porin Ässien kapteeni Ville Uusitalo ja kuulantyöntäjä, valmentaja Conny Karlsson, jotka kaikki sairastavat sairastavat colitista. Teemulla sairaus puhkesi puolitoista vuotta sitten, Villellä kaksi vuotta sitten ja Connylla vuonna 2003. Pyöräilijät Jussi Veikkanen ja Kimmo Kananen antoivat mukana olollaan tukensa tempaukselle.

IBD Cyclingiin kuuluvat jäseninä myös HPK:sta tutut jääkiekkoilijat Jesse Saarinen ja Jari Sailio. Jessellä todettiin Crohnin tauti vuonna 2001 ja Jarilla colitis ulcerosa vuonna 2012.

CP-vammaisella, enkelitaidetta tekevällä Marjaanalla diagnoosi tehtiin viisi vuotta sitten.

– Olin koko elämäni rankasti koulukiusattu. Viimein sairastuin Crohnin tautiin, kun opettaja kiusasi. Alkuvuonna näin Teemun haastattelun televisiossa ja otin häneen yhteyttä Facebookin kautta. Juttu lähti heti luistamaan, ja Teemu kysyikin minulta muutama viikko sitten, lähtisinkö mukaan IBD-projektiin. Suostuin ja tässä nyt ollaan, Marjaana kertoo otsahiirellä kirjoittaen iloisen hymiön kera.

Vantaalta ja Lahdesta

Pyöräilyammattilaiset polkivat Hattulaan Lahdesta, muut sompasivat kolmostietä pitkin Vantaalta. Teemulta, Villeltä ja Connylta matka taittui reilussa neljässä tunnissa, ammattilaiset selvittivät samanpituisen reissun kahdessa ja puolessa tunnissa.

– Pyöräily meni omatoimisen harjoittelun piikkiin, se oli hyvä treeni. Mutta autolla mennään kyllä takaisin, jääkiekkoilijat huoahtivat pakarat ja jalat hieman puutuneina.

Miehet viettivät mukavan iltapäivän Koskivuoren terassilla Marja-äidin loihtimaa lohikeittoa ja mansikkakakkua herkutellen. Samalla vaihdettiin kuulumisia taudista, ja Marjaana sai Teemulta lahjoituksena IBD-pyöräilyseuran paidan ja housut.

Lääkkeillä kurissa

Marjaanalla tauti äityy välillä niin pahaksi, että hän joutuu olemaan päiviä sairaalassa. Myös Connylla sairaus on vaatinut uhrauksia, sillä hänellä on leikkauksen jäljiltä avanne ja hän joutui lopettamaan kilpailemisen huipulla muutama vuosi sitten. Vielä hän kuitenkin aikoo osallistua leikkimielellä Kalevan kisoihin.

Teemulla tauti pysyy aisoissa lääkityksen avulla, sen sijaan Ville ei tällä hetkellä tarvitse mitään lääkettä. Jokaisen heistä on kuitenkin pidettävä huoli, että he nauttivat aina omalle suolistolleen sopivaa ravintoa.

– Olen puolentoista vuoden ajan syönyt lääkettä joka päivä. Minulla on ollut kolme akuuttia vaihetta, jolloin olen tarvinnut lisäksi kortisonia. Yksi niistä sattui viime kauden pudotuspelien kanssa päällekkäin. Henkinen puoli varmasti vaikuttaa oireiden tulemiseen, vaikka sairaus onkin fyysinen, Teemu kertoo.

Rohkeutta puhumiseen

Tulehduksellista suolistosairautta saatetaan usein häpeillä, eikä vaivan takia mennä tarpeeksi ajoissa lääkäriin. Varsinkin nuoret eivät heti ymmärrä, että heidän pitäisi hakeutua hoitoon. Tautia ei voi parantaa, mutta siihen on helpottavia lääkkeitä.

– Ravasin kolme viikkoa öisinkin vessassa, sitten tuli jo verta, Teemu muistelee omaa viivyttelyään.

– Minulla kesti kuusi viikkoa, kun mikään ei pysynyt sisällä. Ajattelin vaan, että kyllä se ohi menee. Painoin enää 73 kiloa, ennen kuin menin lääkäriin, Ville kertoo.

– Kun olisi ollut tietoa taudista, olisi itsekin voinut pohtia, onkohan se colitis. Syöpä tuli kyllä mieleen, mutta sen ajatuksen työnsin sivuun, Conny kertaa sairastumisensa aikoja.

IBD-tauteja sairastavat juttelevat keskenään ja antavat toisilleen vertaistukea netissä. IBD Cyclingillä on nettisivut, joilla kerrotaan myös Hattulan-retkestä. Marjaanalle voi laittaa viestiä sähköpostiosoitteeseen marjaana@marjaanakoskivuori.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset