Kaupunkiuutiset

Marjapaikka palvelee ympäri vuoden

Kuusamon mansikkatilallisten Johanna ja Kai Mettälän hektinen vuosi alkaa olla hiljalleen paketissa.

Takana ovat niin keväiset marjanviljelytyöt, kesäinen poiminta, markkinointi ja myynti kuin syksyiset peltojen puinnit ja kynnöt sekä marjanjalostus Mehulassa juomiksi, hilloiksi ja hyytelöiksi.

Kuusamon mansikkatila tunnetaan makeana marjapaikkana, joka palvelee asiakkaitaan ympäri vuoden.

Nyt tilalla on virittäydytty vuoden viimeiseen kuukauteen, kun Mettälät tuunasivat pakkaamo-rakennuksensa joulumyymäläksi.

Kaiken kansan toivottavat tervetulleeksi niin hyllyissä notkuvat hillopurkit kuin katosta roikkuvat himmelit sekä pullotetut glögit kuin nurkista kurkkivat huopatontut.

– Kiersimme 16 vuotta joulumarkkinoilla niin lähiseudulla kuin Helsingissä. Päätimme kokeilla jotain erilaista, ja luoda joulumyymälän omalle tilalle, Johanna Mettälä kertoo.

Pitkät perinteet

Kuusamon mansikkatila ei ole lähtöisin Kainuusta, vaikka nimi niin saattaa antaa ymmärtää. Lammilaisella tilalla on pitkät perinteet, sillä sen ensimmäiset mansikantaimet istutettiin jo vuonna 1980.

Tilan perustivat Johanna Mettälän vanhemmat, Martti ja Raija Kuusamo.

– Olen mansikanviljelijä toisessa polvessa, ja kolmas polvi harjoittelee jo kovasti, 6-vuotiaasta tilalla touhunnut Johanna naurahtaa. Hän ryhtyi tilan vetovastuuseen yhdessä Kain kanssa vuonna 2000.

Kuusamon mansikkatilan tarjontaan kuuluu yli 30 erilaista tuotetta tuoreista marjoista marjajauheisiin.

Lisäaineettomiksi mehuiksi, hilloiksi ja hyytelöiksi oman tilan marjoja Mettälät ovat jalostaneet jo 20 vuotta.

– Sokeriton karpalomehu käy kaupaksi ympäri vuoden. Kesällä puolestaan mansikka-, vadelma-, ja sekamehut ovat suosittuja janojuomia.

– Tyrnimehu taas on vitamiinipommi, josta saa potkua pimeään vuodenaikaan, Kai Mettälä muistuttaa.

Glögi on puolestaan tilan oma joulukauden sesonkituote.

– Mustaherukka-kataja glögiä olemme valmistaneet 15 vuotta. Tuoreimpia makuja ovat puolukka-, omena, ja aronia-glögit, jotka kaikki tehdään oman tilan raaka-aineista.

Tilan joulujuomat ovat saaneet kiitosta vahvasta, marjaisesta maustaan.

Onnen kauppaa

Vanha sanonta, maanviljelys on onnen kauppaa, pitää Mettälän pariskunnan mukaan kutinsa.

– Säät sanelevat mansikanviljelyä. Viime talvena taimet eivät saaneet suojaa, kun lunta ei sadellut. Alkukesä puolestaan oli mansikoiden kannalta liian kolea.

– Maaseutuhenki on kuitenkin juurtunut meihin sen verran syvälle, ettemme aivan pienestä lannistu.

Keskikesällä oli pulaa mansikoista ympäri Suomen, jopa Suonenjoen suurviljelmillä.

– Onneksi toukokuussa istutetuista marjoista piisasi myytävää loppukesäksi.

Joulusesongin jälkeen kaksikolla on aikaa myös huilahtaa.

– Tammi-, helmi- ja maaliskuu ovat hieman hiljaisempaa aikaa, jolloin ehtii suunnitella tulevaa ja vähän ehkä myös haukata happea.

Sitä ennen Kuusamon mansiakkatilan väki palvelee omassa joulumyymälässään aattoon asti perjantaista sunnuntaihin.

– Meillä voi poiketa maistelemassa vaikka lämmintä glögiä ja itse leivottua piparia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset