Kaupunkiuutiset

”Martta Wendelin loi kodin ja äitiyden kuvaidyllin”

Hämeenlinnan Taidemuseon kesänäyttely esittelee rakastetun kuvittajan ja taidemaalari Martta Wedelinin (1893–1986) tuotantoa.

– Kyseessä on laajin koko Wendelinin tuotantoa esittelevä näyttely, joka sisältää yli 230 kuvitusoriginaalia ja lähes 50 maalausta. Valtaosa teoksista on yksityiskokoelmista. Myös Tuusulan taidemuseosta on saatu lainaan runsaasti Wendelinin töitä, näyttelyteoksia valinnut amanuenssi Maria Laine Hämeenlinnan Taidemuseosta kertoo.

Näytteillä on myös kattava otos Wendelinin kuvittamia postikortteja, kirjoja, lehtiä ja aapisia.

Wendelin kuvasi aikansa arvomaailmaa, ihanteita ja arjen onnea. Vaatimattomuus oli hyve ja moraali ja sukupuoliroolit tiukat. Wendelinillä on myös kansallisuusaatteen sävyttämiä töitä.

– Wendelin kuvasi perheettömänä perhettä ja kaupunkilaisena maalaisidylliä. Omassa elämässään itsenäisen virkanaisen roolia korostanut Wendelin loi kodin ja äitiyden kuvaidyllin, Wendelinin elämäkerran kirjoittanut taidehistorioitsija Tuula Karjalainen toteaa.

Yleisin kuva-aihe oli nuori äiti. Wendelin kuvasi myös lapsia, nuoria kaihoisia neitoja ja tukkilaisen näköisiä miehiä. Vanhoja ihmisiä Wedelinin kuvissa näkyy vain vähän.

– Ainoa vanha mies on joulupukki, Karjalainen huomaa.

Wedelinillä oli syklinen aikakäsitys, jossa vuodenajat ja juhlat seurasivat toinen toisiaan. Wendelinin kuvasto huokuu rauhaa, tuttuutta, turvallisuutta ja lohtua. Sota tai lama tulevat esiin hienovaraisesti.

– Joulupöydät eivät ole notkuvia, kuten vaikkapa ruotsalaisen Carl Larssonin teoksissa. On kiinnostavaa huomata muitakin puuttuvia asioita. Wendelinin kuvastosta puuttuvat asiat viestivät omaa tarinaansa, Karjalainen pohtii.

Wendelin opiskeli taidemaalariksi Helsingin yliopiston piirustussalilla Eero Järnefeltin oppilaana. Hän aloitti kuvittajan uran WSOY:n kirjankustantamossa Porvoossa vuonna 1919 ja Kotilieden kansien kuvittamisen 1920-luvulla, jolloin syntyivät myös ensimmäiset joulukorttikuvitukset.

Kuvitustyön ohella Wendelin osallistui myös taidenäyttelyihin 1920–30 -luvuilla.

– Käyttötaidetta ei tuohon aikaan arvostettu. Kun Wendelinin osallistui taidenäyttelyyn, häntä vähäteltiin maalausta harrastavana kuvittajana. Onhan Wendelin tietysti taitava maalari, mutta kuvittajana hän on aivan huikea, ainutlaatuinen, täysin omaa luokkaansa, Karjalainen toteaa.

Viimeisinä vuosikymmeninään Wendelin maalasi tilausmuotokuvia, maisemia ja kukkatauluja. Hän työskenteli lähes kuolemaansa asti. Taiteilija on haudattu Tuusulaan rakennuttamansa kodin puutarhaan.

Martta Wendelinin näyttely on esillä Hämeenlinnan Taidemuseon Engel-makasiinissa 30.8. asti. Yleisöopastus ke ja su 10.5., 24.5., 7.6., 21.6, 5.7., 19.7., 2.8., 16.8. ja 30.8. kello 14.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset