Kaupunkiuutiset

Martti Pura rakensi kirkon

Hattulan kunnanjohtajana vuosina 2006–2012 sekä maa- ja metsätalousministerinä 1990-luvun alkupuolella toiminut Martti Pura on rakentanut kotikonnuilleen Tammelaan oman kivikirkon.

Idean kirkon rakentamiseen Pura sai Kokkolasta. Puran kirkko on kopio Pyhtään kirkosta, joskaan ei aivan yksi yhteen

– Poika asuu Kokkolassa ja hänen kauttaan kuulin pariskunnasta, joka on rakentanut pihalleen pienoismallin samaisesta kirkosta, mutta myös esimerkiksi Nooan arkin. Sain pienoismallista kuvan, jonka perusteella rakensin oman kirkkoni. Nooan arkki ei ole suunnitteilla.

Puran kirkkoon mahtuu 15–20 henkeä.

Seiniin Pura maalautti alkuseurakunnan tunnuksena olleet ristit. Pura kuuluu temppeliherrojen ritarikuntaan. Johon hän liittyi Hattulan aikoinaan.

Ritarikunnan alkuperäinen tehtävä oli suojella pyhiinvaeltajia. Temppeliherrain ritarikunta oli keskiajalla ristiretkien aikaan perustettu veljeskunta, joka vaikutti laajalti Euroopassa ja Lähi-idässä vuosina 1119–1307. Temppeliherrojen vaurauden kasvaessa heitä alettiin pelätä ja he alkoivat saada vihamiehiä. Lopulta 1300-luvun alussa Temppeliherrain ritarikunta hävitettiin ja sen jäsenet joutuivat vainojen kohteeksi.

– Nykyisessä ritarikunnassa Hämeen komennuskunnassa on upseereja, pappeja ja muiden alojen edustajia. Komennuskunnassa meitä on parikymmentä, Suomessa joitakin satoja.

Eläkeläisen aika on kulunut tiiviisti työmaalla. Lihaksia on joskus särkenyt, mutta mieli on pysynyt vireänä.

– Olen tehnyt kirkon omin käsin ilman merkittävää konevoimaa. Olen nostanut 450 rikottua kiveä käsin lukuun ottamatta kahta alinta kivikerrosta. Niiden pystyttämiseen oli käytettävä traktoria. Toisesta kerroksesta ylöspäin punnersin kivet käsivoimin paikoilleen. Mitä korkeammalle pääsin seinässä, sen pienemmiksi kivet tietysti valikoituivat. Niiden lisäksi olen kesän aikana nostellut tuhatkunta tiiltä, sekoittanut käsin muurauslaastin ja kantanut ämpärikaupalla laastia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset