Kaupunkiuutiset

Matti Kuronen muovasi vanusta pullon hengen

– Pullon henki on syntynyt suomalaisten suhteesta alkoholiin ja harjoitetusta alkoholipolitiikasta, tamperelainen kuvataiteilija Matti Kuronen sanoo.

GalleriaKONEessa on esillä Kurosen Pullon henki -niminen näyttely.

Taiteilija kertoo käyttävänsä yleensäkin ajankohtaisia aiheita. Hän keräsi ja tutki pohjatyönä alkoholiaiheisia lehtiartikkeleita noin vuoden ajalta. Gallerian ovensuussa onkin esillä aihetta käsitteleviä lehtijuttuja.

Kuronen kysyy, millainen on suhteemme alkoholiin, ja miten harjoitettu alkoholipolitiikka on vaikuttanut.

– En halua julistaa, mutta toivon, että installaationi herättäisi keskustelua ja kysymyksiä, mitä pitäisi tehdä.

Taiteen tutkimusmatkailija

Kuronen kuvailee itseään taiteen tutkimusmatkailijaksi.

– Minulla on tapana tutkia erilaisia aiheita ja materiaaleja.

– Tämä on toinen yksityisnäyttelyni, jossa käytän pääasiallisena materiaalina vanua. Vanu on moniselitteinen materiaali ja minua kiehtoo sen ajatuksille tilaa antava ominaisuus. Siitä voi tulla mieleen esimerkiksi pilvenhattara, usva, lumi tai jää. Tai vanun voi ajatella imevän nestettä, kuin sieni, Kuronen juttelee.

Pullon henki sisältää vanua lähes sata kiloa.

Teoksessa on myös ääniefekti ja liikettä.

– Päätyseinustalla on Justiinan henki kaulin kädessä. Justiina pitää kuria, ettei pullon henki ylly hillittömyyksiin. Justiinahahmon voi tulkita myös valtiovallaksi. Keskellä on pyörivä ja kilisevä nousuhumala ja takaseinustalla laskuhumala ja katumus. Ääni tulee kilisevistä olutpulloista, Kuronen kuvailee.

Kuronen valmistui kuvataiteilijaksi Pirkkalan taidekoulusta vuonna 1989 ja Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1993. Taiteen tekemisen ohella hän opettaa taiteen perusopetusta Pirkan opistossa.

Matti Kurosen Pullon henki -installaatio on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 18.11. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset