fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Matti Nurminen teki runolevyn – "Tästä tuli narrin testamentti", hän sanoo

Oiva Paloheimon runot ovat kulkeneet Matti Nurmisen mukana kouluajoista lähtien. Rakkaimmat tekstit on nyt tallennettu äänitteelle. Kuva: AP Sarjanto
Oiva Paloheimon runot ovat kulkeneet Matti Nurmisen mukana kouluajoista lähtien. Rakkaimmat tekstit on nyt tallennettu äänitteelle. Kuva: AP Sarjanto

Kirjailija Oiva Paloheimo (1910-1973) tunnetaan ennen muuta lastenromaanistaan Tirlittan ja esikoisteoksestaan Levoton lapsuus. Hän oli myös merkittävä runoilija, jonka tekstejä ovat esittäneet lukuisat lausuntataiteilijat.

Paloheimon lipunkantajista tunnetuimpia on Matti Nurminen, joka on nyt julkaissut cd-levyn Oivallisia runoja.

Eläkkeellä olevalla näyttelijällä oli kirjailijaan erityinen suhde. Nurminen kirjoitti Paloheimosta kouluaineen jo murrosikäisenä.

– Tutustuin häneen myöhemmin Helsingissä. Olin aina hyvin otettu siitä, kun hän kutsui minut ravintolan pöytään keskustelemaan runoudesta, Nurminen muistelee.

– Paloheimo oli myös yksivuotishääpäivämme ainoa vieras. Otin hänet mukaan alibiksi, kun ravintolailta Vanhan kellarissa oli venynyt liian pitkäksi.

Nurminen on pari vuotta toiminut Oiva Paloheimo -seuran puheenjohtajana. Levyn tuotolla oli tarkoitus tukea yhdistyksen lisäksi Paloheimon Vesilahdella olevan talon toimintaa museona.

– Koko homma oli mennä puihin, kun kirjailijakoti koti tuhoutui tulipalossa viime marraskuussa. Lopulta päätimme kuitenkin viedä projektin loppuun, Nurminen kertoo.

Äänitteellä on Nurmisen lausumana 16 tekstiä. Mukana ovat muun muassa runot Pan kuuntelee virttä, Prunkkalan kanttori, Auttamaton Pekka sekä Legenda pirusta ja Johann Gutenbergista.

– Paloheimon runoissa on sekä huumoria että väkevää hengellisyyttä. Ne ovat kertomuksia ja siksi niin kiitollisia esittää. Paloheimo oli ristiriitainen ihminen ja melkoinen boheemi. Niin runoissa kuin elämässään hän kävi ikuista taistelua omatuntonsa kanssa, Nurminen pohtii.

Yksi syy levyn tekemiseen oli myös se, että Nurminen aikoo jättää esiintymislavat.

– Harkitsin pitkään olisinko tehnyt vielä yhden oman illan, mutta sitten meni pupu pöksyyn. En uskaltanut enää lähteä, kun tarjontaa on muutenkin niin paljon, hän tunnustaa.

– Joten tästä levystä tuli se narrin testamentti. En enää esiinny julkisesti, paitsi ehkä hyväntekeväisyyden puolesta.

Runolevyä voi tilata osoitteesta matti.pnurminen@elisanet.fi.

 

 

 

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset