fbpx
Kaupunkiuutiset

Maulan tila on kuin pieni kylä – Pihapiirin tuntumassa asuu parhaimmillaan parisataa lomailijaa

Harri ja Anni Maula saavat matkailutilalle ympärilleen paljon väkeä, kun lomailijat saapuvat Iso-Roineen rannalle viettämään kesää ja myös muita vuodenaikoja. Kuva: Lea Karmala
Harri ja Anni Maula saavat matkailutilalle ympärilleen paljon väkeä, kun lomailijat saapuvat Iso-Roineen rannalle viettämään kesää ja myös muita vuodenaikoja. Kuva: Lea Karmala

Maulan matkailutilan yrittäjät Anni ja Harri Maula alkavat kohta odotella kevään ensimmäisiä lomanviettäjiä tiluksilleen – asuntovaunuihin, mökkeihin ja huviloihin. Enimmäkseen vakikävijöistä koostuva joukko kasvaa heinäkuun tietämissa pariinsataan henkeen.

– Meillä viettävät lomaa lapsiperheet ja eläkeläispariskunnat, kaiken ikäiset sulassa sovussa, Maulat kertovat.

Anni ja Harri Maula asuvat kolmen lapsensa kanssa tilan uudemmassa päärakennuksessa, Harrin vanhemmat toisessa, vanhemmassa talossa. Lisäksi pihapiirissä on muun muassa majoitustiloiksi muutettuja aittoja ja muita rakennuksia sekä useampia rantasaunoja.

Monille asuntovaunupaikoille on rakennettu oleskelutilaa ulkopuolellekin. Kuva: Lea Karmala
Monille asuntovaunupaikoille on rakennettu oleskelutilaa ulkopuolellekin. Kuva: Lea Karmala

Majoitusta 1930-luvulta lähtien

Matkailun juuret istutettiin 1500-luvulta peräisin olevalle Maulan maatilalle jo 1930-luvulla, kun taloon perustettiin täysihoitola. Nykyisin tarjolla on vain majoitusta, ja sekin suurimmaksi osaksi pitkäaikaista vuokrausta vakiporukalle.

– Osa on ollut meillä vuokralla vuosikymmeniä. Tunnemme toisemme hyvin ja olemme kuin samaa perhettä. Kummatkin elämme kuitenkin omaa elämäämme, Anni ja Harri Maula kuvailevat.

Asuntovaunuja Iso-Roineen rannalla sijaitsevalle Maulan maille mahtuu 50. Talon väki on antanut karavaanareiden tehdä kevyitä rakennelmia vaunujen ympärille, joten ne näyttävät ulospäin pieniltä huviloilta terasseineen ja pihoineen.

– Vaunupaikat ovat koko ajan täynnä, ja muutamia on jonossa odottamassakin. Paikkoja aina myös vapautuu, kun ihmisten elämäntilanteet muuttuvat, mutta vaihtuvuus on pientä, Anni Maula kertoo.

Korona voi verottaa kävijämäärää

Miehoilassa lomailevien joukossa on pitkään ollut myös ulkomaalaisia, eniten venäläisiä ja keskieurooppalaisia. He ovat mieltyneet varsinkin uusimpiin isohkoihin huviloihin. Korona-viruksen takia Maulat varautuvat siihen, että ulkomaalaisia ei tänä vuonna juuri tule, mutta he uskovat kotimaisten vieraiden paikkaavan tilanteen.

Koska Miehoilassa ja viereisessä Torvoilassa ei juuri ole palveluita, Maulasta käydään talvella laskettelemassa Sappeessa ja ostoksilla Ideaparkissa mutta varsinkin noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Alvettulan kyläkaupassa. Ihan perinteeksi on tullut, että tilalta lähdetään Iso-Roinetta pitkin porukalla Alvettulaan lauantaipitsalle.

Tilan valttina hyvä vesistö

Kaikenlaista pientä tekemistä Maulat ovat itsekin kehitelleet vierailleen. Veneilyn lisäksi on mahdollista kalastaa, marjastaa, pelata pallopelejä, lähteä pyöräretkelle ja pitää terveyttä yllä vanhaan navettaan rakennetussa kuntosalissa. Yhdessä piharakennuksessa on pieni museo, jossa voi tutkia tilan ja kylän mielenkiintoista historiaa.

– Suurimpina valtteinamme ovat hyvä vesireitti ja puhdas vesistö, joka on ihan Etelä-Suomen parhaita. Iso-Roine on Suomen kahdeksanneksi syvin järvi, syvimmillään 70 metriä. Puhtaat uimavedet, hyvät rannat ja rantasaunat vetoavat ihmisiin, Maulat sanovat.

Tuleva kesä Maulassa alkaa olla jo täynnä varauksia, mutta joitakin hajanaisia jaksoja voi vielä löytyä vapaana.

Pelloilta ravintoa ja historiallisia esineitä

Maulan maatila on myös viljelytila, jossa kasvatetaan 64 hehtaarin alalla viljaa, härkäpapua ja rapsia.

– Siementuotantoa oli pitkään. Nyt viljellään sen sijaan entsyymiohraa ja härkäpapua, Harri Maula kertoo.

Maulan pelloilta on myös etsitty – ja löydettykin – historiallisia metalliesineitä, kuten satojen vuosien takaisia rahoja. Etsinnät kuuluivat osana televisiosta tulleeseen ohjelmasarjaan.

Uusimmat Maulan mökit ovat luksustasoisia isohkoja perhehuviloita, jotka ovat kiinnostaneet etenkin ulkomaalaisia. Kuva: Maulan maatila
Uusimmat Maulan mökit ovat luksustasoisia isohkoja perhehuviloita, jotka ovat kiinnostaneet etenkin ulkomaalaisia. Kuva: Maulan maatila

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset