Kaupunkiuutiset

Me-henki korostetusti esillä

Hämeenlinnan kaupunginvaltuustolle esitettävä ensi vuoden talousarvioesitys ei sisällä muutoksia nykyiseen vero- ja palvelutasoon. Velanotto edelleen lisääntyy mittavien investointien vuoksi. Tasapainoon talousarviossa päästään, kun Hämeenlinna-rahastosta käytetään tyhjilleen jääneiden rakennusten arvonalennuskirjauksiin.

Veroprosentti pysyy 20,75:ssä. Muihinkaan veroihin ei ole luvassa ensi vuonna korotuksia. Seuraava laskennallinen korotus osuu jo vuodelle 2019, jos taloustilanne ei muutu merkittävästi. Silloin veroprosentti olisi jo 21. Velka kasvaa ensi vuonna noin 11 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden talousarviota esitelleet luottamus- ja virkamiesjohdon edustajat korostivat tällä kertaa erityisen voimakkaasti me-henkeä, jonka sanottiin näkyneen niin talousarvion suunnittelussa kuin pitempiaikaisessa kaupunkisuunnittelussa.

– Hämeenlinnan on saatu voimakas yhdessä tekemisen meininki. Me halutaan pitää tämä paikkakunta edelleen oikeana kaupunkina, ja siihen päästään vain yksituumaisella tekemisellä, valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.) totesi.

Me-hengen monialaisuutta korosti myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) Hänen mukaansa jatkossa on myös uskallettava kokeilla ja tehdä asioita aivan uudella tavalla.

– Sauvolan hyvinvointikeskus on malliesimerkki siitä, miten palveluja voidaan järjestää monialaisesti. Samalla tavalla jatketaan.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ranjith Kumar Prabhakaran (sd.) sanoi ”riitojen ajan olevan ohitse”.

– Keskustelemme niin kuin aikuisten ihmisten pitää. Yksityiskohdista ollaan erimieltä, mutta yhdessä niistä on sovittu.

Hämeenlinna hakee jatkossakin väestönkasvua, joka on piiputtanut viime aikoina pahasti. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kertoo syyskuun olleen Hämeenlinnassa jo väestönkasvun osalta plusmerkkinen. Maakunnassa samaan pääsi vain Humppila.

– Merkille pantavaa kilpailussa asukkaista on se, että viimeisten tilastojen valossa vain Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa kasvattivat väestöään, kaikki muut maakunnat hävisivät, Kenakkala pohti.

Timo Kenakkala muistutti osaltaan yhteisen tekemisen käsittävän myös seutukunnan, maakunnan, kasvukäytävän ja yritysmaailman.

Hämeenlinnassa uskotaan uudenlaisen asuntotarjonnan nostavan väestökehityksen reilummin plussalle.

– Nykysuuntaus on, että halutaan asua kaupunkimaisen tiiviisti palvelujen lähellä. Meiltä tällainen tarjonta on viime vuosina puuttunut, mutta tilanne korjaantuu pikaisesti. Asemanranta on yksi osa uutta tarjontaa, Kenakkala huomautti.

– Hämeenlinnaan rakennetaan uusasukashankintaohjelma, jolla pyritään vaikuttamaan muuttohalukkuuteen, Sari Rautio kertoi.

Hämeenlinnan tämänhetkinen työpaikkaomavaraisuus on noin 105 %, mutta sitäkin pyritään nostamaan väestönkasvun turvaajana.

– Tavoitteena on, että vuonna 2021 hämeenlinnalaisia on 933 enemmän kuin nyt. Se tarkoittaa 0,5%:n vuosittaista kasvua, Rautio avasi kaupunginjohdon tavoitteita.

Kaupunginjohtaja Kenakkala kertoi kaupungin tekevän ensi talven aikana palveluverkkosuunnitelman, jonka mukaan jatkossa eletään. Se pitää sisällään muun muassa koulut, päiväkodit ja kulttuuripalvelut.

Kaurialan koulun ja Koivurinteen palvelutalon purkaminen ovat osa kiinteistömassan nykyaikaistamista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset