Kaupunkiuutiset

ME-mies Jorma Lempinen löysi vastaotteesta menestysavaimen

Hämeenlinnan keskuskoulun alakerrassa sijaitsevalla punttisalilla kuuluu väkevä painojen kalahtelu. Tuore maailmanennätysmies Jorma Lempinen harjoittelee tutulla salilla.

– Punttien parissa olen pyörinyt jo 50 vuotta. Innostuin siitä aikoinaan Parolan yhteiskoulussa voimistelunopettaja Heikki Kantolan innostamana, 66-vuotias Lempinen naurahtaa.

– Koko ikäni olen muutenkin touhunnut urheilun parissa, harrastanut pöytätennistä, koripalloa, yleisurheilua, ammuntaa, Lempinen luettelee.

Lehijärven rannalla, vanhassa kotitalossaan asuva Lempinen aloitti painonnostouransa olympianostolla.

– 15–16 vuotta vedin olympianostoa. Nivelrikkohan siitä kehittyi olkapäihin ja toisesta polvesta meni kierukka. 2005 laitettiin tekonivel polveen.

– 1990-luvulla innostuin voimannostosta, kun näin erään kilpailijan nostavan painoja vastaotteella. Ikämiesten SM-kisoissa 1994-95 kokeilin myös samaa ja pystyin nostamaan 25 kg enemmän.

– Voin nivelvaivoistani huolimatta harrastaa voimanostoa hyvällä menestyksellä, kun teen sen vastaotteella.

Suomen Painonostoliitto on kieltänyt vastaotteen käytön. Vuonna 2011 GPA-liitto hyväksyi Suomessa vastaotteen.

– Läksin katsomaan kisoihin 2011 ja teinkin Euroopan ennätyksen, Lempinen myhäilee.

Vuoden 2013 MM-kisoihin Lempinen pääsi suoraan SM-kisojen tulosten perusteella. Noissa kisoissa hän saavutti maailmanmestaruuden.

– Vuosien 2013–2016 aikana otin osaa SM-kisoihin. Niistä ei löytynyt mulle vastusta, Lempinen toteaa.

Kesäkuussa GPA-liitto järjesti voimanostokisat Rovaniemellä. Edustettuna oli nostajia kahdeksasta maasta, mm. Islannista, Kroatiasta, Saksasta, Sveitsistä, Ranskasta ja Slovakiasta. Rovaniemeltä Lempisellä oli tuomisinaan kultamitali ja ME-tulos 170 kg.

Jorma Lempisellä ei ole ollut valmentajaa apuna urallaan, hän on kehittänyt tekniikkaa itse mielikuvitustaan käyttäen.

– Olen huomannut, että mikä käy yhdelle ei käy toiselle.

– Elokuussa Paimiossa järjestettävät SM-kisat taitavat olla viimeiset kisani, olen aikeissa lopetella, Lempinen paljastaa.

Urheilua Lempinen ei kuitenkaan kokonaan lopeta, hän on tähänkin saakka opastanut nuoria nostajia.

– Haluaisin, että laji jatkuu, eikä kukaan telo itseään. Voimanosto on yksi harjoittelumuoto myös muita urheilulajeja varten, esimerkiksi jalkapalloilijoita, naislentopalloilijoita ja yleisurheilijoita käy salillamme harjoittamassa voimanostoa.

Kyseinen Sali on Hämeenlinnan Tarmon voimailujaoston käytössä. Sali ei ole kaupallinen, jäsenmaksu on vuodessa 60 euroa.

– Pyöritämme tätä omalla porukalla. Olemme huomioineet työttömät ja opiskelijat. Salilla on jäsenmaksulla hankittuja laitteita, pesutilat, suihkut, juoksumatto, vatsalaudat ym. Ja siivouslista, porukalla siivotaan. Täällä on tietyt säännöt, kuten muissakin paikoissa. Mukaan voi tulla ovikelloa soittamalla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset