fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Mehiläisvahataide on ikivanha keksintö – Harrastus leviää nyt Suomessa ja Rita Lindblom toi vahataiteen Tervakoskelle

Vahataide eli enkaustiikka on yllätyksellistä taidetta, jossa lopputuloksesta ei voi olla varma. Lindblom on tekniikan ohjaaja ja yksi Suomen Taiteilijat ry:n Encaustic vahataide- alajaoston jäsenestä. Jäseniä vuoden ikäisessä ryhmässä on 50.
Rita Lindblomin mukaan rauta ei välttämättä ole oikea työväline ihmiselle, joka haluaa tehdä tarkkaa työtä. Silloin hänelle sopii lämpökynä, jolla voi tehdä esimerkiksi pistemaalausta. Oikein ronski taiteilija ottaa kuumailmapuhaltimen ja vaneripohjan ja alkaa roiskimaan värejä. Kuva: Kati Laitinen
Rita Lindblomin mukaan rauta ei välttämättä ole oikea työväline ihmiselle, joka haluaa tehdä tarkkaa työtä. Silloin hänelle sopii lämpökynä, jolla voi tehdä esimerkiksi pistemaalausta. Oikein ronski taiteilija ottaa kuumailmapuhaltimen ja vaneripohjan ja alkaa roiskimaan värejä. Kuvat: Kati Laitinen / HäSa

Väreillä leikkiminen. Ei tarvitse ”tipotella” kuin öljyväreillä tai pitää kiirettä kuten vesiväreillä maalatessa. Ei tarvitse olla taitava piirtäjä.

– Kun korttipohjalle on tullut se jokin juttu, alan pyörittää korttia ja katselen, mitä siinä on. Siitä saattaa löytyä maisema tai esimerkiksi kala, joka vie vedenalaiseen maailmaan.

Näin kuvailee tervakoskelainen Rita Lindblom mehiläisvahataidetta eli enkaustiikkaa ja sitä, miksi hän noin neljä vuotta sitten hurahti täysin lajiin.

Lindblom törmäsi Facebookissa tamperelaisen taiteilijan Inka Hannulan nettisivuihin ja hänen vahamaalauksiinsa. Lähes siltä seisomalta hän ilmoittautui vahataiteen kurssille.

“Se nielaisi matkaansa”

– En ole koskaan ollut mikään piirtäjä, mutta värit ja niiden käyttö ovat olleet minun juttuni. Se nielaisi matkaansa sekä (enkaustiikan) yllätyksellisyys.

Vahataiteessa maalataan sulaneella ja värillisellä mehiläisvahalla, jonka leviäminen pohjalle voi yllättää.

– Voin yrittää kopioida jälkeä toisellakin kertaa, mutta se ei välttämättä onnistu.

Sulatus ja maalaaminen tapahtuvat raudan, lämpölevyn tai -kynän tai jopa lämpöpuhaltimen avulla.

Yleisimmin käytössä oleva Encaustic Art -rauta eroaa silitysraudasta siinä, että lämpötila pysyy tasaisesti noin 60 asteessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mehiläisvaha sulatetaan raudan pohjaan, jonka jälkeen raudalla maalataan esimerkiksi korttipohjalle.

Kultakausi vasta edessä

Lindblomin nälkä kasvoi ja hän kouluttautui enkaustiikan ohjaajaksi. Lähitulevaisuudessa hän haluaisi oppia valmistamaan vahaa myös itse.

Vaha syntyy dama hartsista, mehiläisvahasta ja väripigmenteistä tietyissä sekoitussuhteissa.

Enkaustiikan kultakausi on Lindblomin mukaan vasta tulossa Suomeen.

Viime syksynä Suomen taiteilijoiden ry:n alle perustettiin Encaustic vahataide -alajaosto. Jäseniä jaostossa on 50 ja taiteilijoilla oli ensimmäinen näyttely Espoon Laajasalossa viime heinäkuussa.

Vahamaalaus vie ajatukset kehän ulkopuolelle

Enkaustiikka on Lindblomille muutakin kuin vain harrastus. Se on hänelle hyvä rentoutumiskeino ja oma terapiatuokionsa.

Lindblom kävi 2000-luvun alussa läpi rankan työuupumisen ja hän sairastui myös masennukseen.

Oireet näkyivät muun muassa lyhytaikainen muistin selvänä heikentymisenä ja väsymyksenä.

– Minulla ei ole tällä hetkellä masennusta, mutta ajattelen masennuksen kuin diabeteksena. Siitä ei voi parantua, vaikka oireet häviävät. Sitä pitää koko ajan hoitaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rita Lindblomilla on pieni, kesäkäytössä oleva työpaja Napialan Wanhan koulun pihapiirissä. Oman jaksamisensa huomioiden hän aikoo tulevaisuudessa järjestää myös mehiläisvahamaalaamisen kursseja.

Nyt naisella on takanaan kaksi rankkaa vuotta, ja kova väsymys sekä vaikeudet lyhytaikaisen muistin kanssa ovat palanneet.

Vahataide ja sen tuoma flow-tila vie ajatukset pois arkisesta pyörityksestä.

– Kaikille ihmisille olisi tärkeää löytää se oma juttunsa. Oli taidemuoto sitten mikä tahansa, kuten maalaamista, käsitöitä tai musiikkia. Flow:ssa siirryt kehän ulkopuolelle ja näet, mitä kehän sisällä on, Lindblom kuvailee.

Oman jaksamisensa huomioiden Lindblom aikoo tulevaisuudessa järjestää myös mehiläisvahamaalaamisen kursseja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toimittajakin pääsi kokeilemaan vahamaalausta. Välillä tuli onnistumisen elämyksiä, välillä epätoivon parahduksia, kun sula vaha ei käyttäytynytkään halutulla tavalla. Maisemakuvaa tehdessä alkoi jo hahmottaa, mihin sulaa vahaa voidaan raudalla pakottaa. Kuva: Kati Laitinen
Toimittajakin pääsi kokeilemaan vahamaalausta. Välillä tuli onnistumisen elämyksiä, välillä epätoivon parahduksia, kun sula vaha ei käyttäytynytkään halutulla tavalla. Maisemakuvaa tehdessä alkoi jo hahmottaa, mihin sulaa vahaa voidaan raudalla pakottaa. Kuva: Kati Laitinen

 

Suosiossa sykleittäin

Vahamaalaus on hyvin vanha taidemuoto. Sen alku löytyy Kreikasta (puuveneiden suojaus ja väripigmenteillä koristelu). Sieltä se siirtyi noin 100 eKr ja jKr Egyptiin (käärinliinat ja muumiopotretit) ja edelleen Roomaan.

Amerikkalainen Jasper Johns otti mehiläisvahataiteen käyttöön uudelleen 1950–60-luvulla.

Amerikasta tekniikka levisi Kanadaan ja edelleen Eurooppaan ja Australiaan.

Vuonna 1986 englantilainen Michael Bosson kehitti nykyisen tekniikan.

Facebookissa kaksi ryhmää

Lisätietoja mehiläisvahataiteesta löytyy Suomen taitelijat ry:n sivuilta kohdasta Encaustic vahataide.

Facebookista löytyy kaksi ryhmää: Shopmanin Encaustic art- Mehiläisvahamaalaus ja Mehiläisvahataide.

Tarvikkeita myy Suomessa Shopman-verkkokauppa, jonka sivuilta löytyvät myös encaustic art -kouluttajat ja kurssit. Lindblomin lisäksi lähimmät kouluttajat löytyvät Hämeenlinnasta, Hyvinkäältä.

Lähteet: Rita Lindblom, Shopman.fi., artenjoy.fi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset