fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Meille tarjoillaan alkoholia kaikkialla – Ani Kellomäki hämmästyi ja huomasi, että silti suurin osa juomisesta jää näkymättömiin

Kuva: Tuulia Viitanen

Ani Kellomäki ei koskaan ajatellut kirjoittavansa alkoholista. Hän ei myöskään puhunut siitä.

– Se oli kipeä ja salassa pidetty asia, kunnes vuonna 2014 kirjoitin alkoholista blogiini.

Ensin syntyi Kosteusvaurioita (2017), jossa Kellomäki käsittelee kosteiden kotien oloja lapsen silmin. Mukana on myös hänen omat kokemuksensa.

Kirjasta saatu palaute yllätti. Lapsen silmin nähdylle kokemukselle oli tarvetta ja Kellomäki onkin juossut luennoimassa aiheesta.

– Se on ollut todella tyydyttävää, kun ollaan kiinni syvässä ytimessä.

Kärjistynyttä puhetta

Samalla Kellomäki on huomannut, kuinka kärjistyneesti puhumme alkoholista. On rapajuopot ja me muut, joille alkoholi ei ole mikään ongelma.

Kuitenkin myös tavallisista ihmistä tulee ongelmakäyttäjiä. Yleisimmin alkoholia käytetään kotona yhdessä puolison kanssa.

– Tavallisten keski-ikäisten ihmisten juomisesta puuttuu puhe ja keskustelukulttuuri.

Kellomäki ottaa esimerkin. Hän voi hyvin kahvilan kakkuvitriinin edessä sanoa jättävänsä kakkupalan väliin, koska hiilarien kanssa lähtee muuten laukalle. Kuka sanoo lasillisen ääressä jättävänsä väliin, koska muuten juominen lipeää käsistä?

Aina tarjolla alkoholia

Alkoholi on esillä kaikkialla. Pulloilla ja laseilla viestimme paitsi lomamatkan alkamisesta myös arjen rentoutushetkestä tai ystävien tapaamisesta. Pullot ja lasit kilisevät myös paljon pienten lasten vanhempien arjen irtiotoissa tai meemeissä, joissa naureskellaan äidin tarvitsevan pullon vodkaa.

– Kostea hassuttelu on hämmästyttänyt. Se on jotain ihmeellistä jatkettua teini-ikää, kun vapaudesta ja rentoudesta viestitään pulloilla ja skumppalaseilla.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan 81 prosenttia itsensä usein humalaan juovista ajattelee olevansa kohtuukäyttäjiä. Näin ajattelee myös 58 prosenttia suurkuluttajista.

Puhu avoimesti

Kellomäki on huomannut, että samastuspintaa on vaikea löytää, koska alkoholista käytävä keskustelu on olematonta.

– Alkoholista pitäisi pystyä keskustelemaan arkitasolla. Esimerkiksi perheissä keskustelu usein kilpistyy, koska alkoholista ei pystytä keskustelemaan neutraalisti. Siitä syntyy usein toisen syyttäminen ja toisen puolustuspuhe.

Parisuhteissa keskustelu on vaikeaa, mutta samat vaikeudet liittyvät lasten kanssa alkoholista puhumiseen.

Kellomäen mukaan alkoholia ei pitäisi demonisoida, mutta esimerkiksi sukurasitteista pitäisi pystyä puhumaan lasten kanssa samalla tavalla kuin sepelvaltimotauti- tai diabetesriskistä.

– Kulttuuriin kuuluu mieluummin vaikeneminen, vaikka lasten olisi hyvä kuulla mahdollisista riskeistä.

Keskustelua Kellomäki haluaa virittää myös kirjallaan. Hän aloitti vuodenvaihteessa myös Pullonpyörittäjä-podcastin, jossa ensimmäisenä vieraana oli Sampo Marjomaa. Idea on puhua alkoholista suoraan ja analysoida vieraiden alkoholinkäyttöä.

Aikuisten tuttipullo

Kellomäki juo itse harvoin, kerran kaksi vuodessa.

– En käy kaljalla, en juo viiniä ruuan kanssa. Minulla on muuta tekemistä ja minua nyppii ajatus aikuisten alkoholituttipullofiiliksestä. Se on monelle turvapullo, jonka avulla rentoudutaan, kun elämä ei muuten tunnu miltään.

Kellomäki on valinnut olla rentoutumatta alkoholin avulla, sillä hän tiedostaa, että siitä voisi helposti syntyä riippuvuus.

– Kun käytän alkoholia, olen riehakas, mutta näin keski-ikäisenä siitä joutuu maksamaan pitkää hintaa. Nykyään arvostan aivojani, kirkasta ajatusta ja virettä. Enkä halua sössiä yöuniani.

Sen sijaan Kellomäki nauraa potevansa jonkin sortin alkoholiongelmaa, koska hän kokee aiheesta kirjoittamisen ja puhumisen tärkeäksi.

– Ehkä tästäkin kirjasta käytävä keskustelu nostaa esille jonkin askarruttavan asian, josta voin vielä kirjoittaa. Saa nähdä.

Raittiusliike on jo alkanut

Yhdysvalloissa ja Britanniassa raittiusliike on jo käynnissä. Suomessa alkoholia on käytetty entistä vähemmän vuodesta 2008 lähtien. Silti somepuhe on edelleen kilpistynyttä.

– Uskon, että ihmiset alkavat jylläävän terveysbuumin myötä kyseenalaistaa entistä enemmän myös alkoholitapojaan.

Kuka?

Ani Kellomäki

Median sekatyöläinen: aikakauslehtiin kirjoittava freetoimittaja, tv- ja verkkokäsikirjoittaja, tietokirjailija, Pullonpyörittäjä-podcastin ja Kokovartalofilis-blogin pitäjä.

Vaimo ja 18- ja 16-vuotiaiden teinien äiti.

Asuu Hämeenlinnassa.

Koulutukseltaan kokki sekä sosiaali- ja kulttuuriantropologiaan suuntautunut valtiotieteiden maisteri.

Kirjoittanut Kosteusvaurioita (2017, Atena) ja juuri ilmestyneen Tiedostavan siemailun taito (2019 Atena)

Luennoi alkoholin liikakäytöstä.

Harrastaa lukemista, käsitöitä, tanssia, vesijuoksua ja huulipunia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset