fbpx
Kaupunkiuutiset

"Melbournessa asiat otetaan rennosti"

Maailman suosituin kokkiohjelma Master Chef Australia on luonut mielikuvan kenguruiden maasta maanpäällisenä paratiisina, jossa aurinko lämmittää ja ihmiset ovat ystävällisiä.

– Master Chef oli täälläkin jossain vaiheessa katsotuin ohjelma, mutta kyllä tenniksen Grand Slam -turnaus ja formula ykköset luovat varmaan yhtä lailla Australia-kuvaa maailmalle, Melbournessa asuva Matti Pennanen pohtii.

– Melbourne ja Sydney ovat kuitenkin molemmat yli neljän miljoonan ihmisen suurkaupunkeja. Kyllä tästäkin maasta löytyy omat Laihiansa ja Ypäjänsä sekä valtavia alueita, joissa vain aavikkoa ja matalaa puskaa.

Hämeenlinnassa koulunsa käynyt Pennanen muistetaan trumpetistina, joka oli 1970-luvulta lähtien mukana monissa kokoonpanoissa, kuten HSK:n Big Bandissa, Puhallinorkesterissa, Corni di Tavastiassa ja Kaupunginorkesterissa. Työura urkeni kuitenkin tietotekniikan parissa Helsingissä.

– Työskentelimme 90-luvun alussa vaimoni kanssa SKOP:n IT-keskuksessa ja pääsimme seuraamaan pankkikriisin syntymistä läheltä. Kuplan romahtaessa alkoi tuntua, ettei sillä alalla ole meillä enää tulevaisuutta, Pennanen muistelee.

– Päädyimme ensin Norjaan, mutta vaimon Havaijin työmatkalla törmäsimme amerikkalaisen suuryhtiön Compuwaren johtajiin, joka kehottivat soittamaan Sydneyn konttoriinsa. Loppujen lopuksi Australiaan muuttaminen oli seikkailunhalun ja yhteensattumien summa.

Pennanen työskenteli Compuwarella Melbournessa teknisen tuen johtajana, mutta 2000-luvun alussa hän muutti perheineen viideksi vuodeksi Suomeen.

– Jo toisen kerran pääsin seuraaman kuplan puhkeamista, kun IT-ala ajautui vaikeuksiin. Halusin myös, että poikani oppisi kunnolla suomen kielen ja kun vaimo sai upean työtarjouksen Suomesta, paluupäätös oli helppo.

– Kun sitten viisumien kuoleentuminen alkoi lähestyä, halusimme lähteä takaisin. Vuoden 2008 talouskriisi päätti IT-urani ja sattuman kaupalla päädyin refugee-hommiin. Löysin itseni Joulusaarilta opettamassa englantia 75 pakolaislapselle. Opiskelin sosiaalipuolta, kouluttauduin opettajaksi ja nykyään kierrän Viktorian pikkukaupunkeja vetämässä community service -kursseja.

Melbourne on Viktorian osavaltion pääkaupunki, joka sijaitsee Port Phillipin lahden pohjukkaan laskevan Yarra-joen suulla,.

– En haluaisi asua missään muualla Australiassa, Pennanen tuumaa.

– Tässä kaupungissa on eurooppalaista twistiä australialaisella ystävällisyydellä ja tehokkuudella. Koko ajan riittää megaluokan tapahtumia ja ihmiset ovat avoimia sekä helposti lähestyttäviä. Kenet tahansa voi pysäyttää kadulla apua kysyäkseen.

Aussit tietävät Suomesta selvästi enemmän kuin vaikkapa keskivertoamerikkalaiset.

– Formulafanit tietenkin tuntevat suomalaiset huiput ja koulujärjestelmämme hienoudesta keskustellaan myös usein. Meidät luetaan täällä skandinaaveihin, enkä koskaan kohdannut minkäänlaista negatiivista asennetta taustaani liittyen.

Asutus on keskittynyt rannikkokaupunkeihin. Pohjois-territorion takamaat tulivat kuuluisaksi Crocodile Dundee -elokuvista.

– Dundeesta tehtiin vientituote. Amerikkalaisia turisteja käy noilla seuduilla pilvin pimein ja paikalliset sanomalehdet pitävät legendaa yllä hehkuttamalla uutisia, missä mies hyppää autonrattiin juotuaan 72 kaljaa tai ui krokotiilivirran yli 3 promillen humalassa.

Mantereen etäisyyksiä on vaikea hahmottaa, kun kyseessä on kuitenkin vain yksi maa.

– Joskus olen pitänyt viinikoulutuksia ja muistuttanut, että on aika hassua sanoa pitävänsä australialaisista viineistä.

– Se on sama kuin puhuisi kaikista viinitiloista Espanjan eteläkärjestä Moskovaan saakka.

Australia on kaukana kaikesta, siitä ei pääse mihinkään. Se onkin Pennasen mielestä ainoa haittapuoli, sillä lähimpään naapurivaltioon on neljän tunnin lento, Honkongiin matka kestää 7 tuntia ja Suomeen 22.

– Parasta täällä on ihan normaali elämänmeno, asuminen, työn tekeminen ja ystävyyssuhteet. Ihmiset syövät koko ajan ulkona, koska se on niin edullista, Pennanen sanoo.

– Asiat otetaan rennosti, mutta silti hommat hoidetaan. Tehdään kovaa tulosta ja samalla pidetään hauskaa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset