fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Menetys ja muisto -näyttely nostaa esiin läheisten surun ja kaipauksen

Perheen isä lähdössä kotoa viimeisen kerran. Kuva: Pekka Reijon kokoelmat. Kuva: Muu
Perheen isä lähdössä kotoa viimeisen kerran. Kuva: Pekka Reijon kokoelmat. Kuva: Muu

Museo Militariassa avautuva näyttely kertoo kaatuneiden huollosta ja sotilaspapiston työstä talvi- ja jatkosodassa sekä kaatuneiden omaisten kokemuksista. Menetys ja muisto -näyttely avaa suomalaisen sotilaan ja hänen läheistensä tarinaa näkökulmasta, jota museoissa ei ole aiemmin nähty.

Suomen sodissa 1939-1945 kuoli yli 90 000 sotilasta. Suomi oli ainoa toiseen maailmansotaan osallistunut maa, joka pyrki suunnitelmallisesti saamaan kaatuneet sotilaansa kotiseudun hautoihin. Tietoisuus kotiin pääsystä antoi sotilaille rohkeutta vaikeissa tilanteissa. Sankarihautajaisia vietettiin sotien aikana joka pitäjässä.

Sodan väkivallan ja tuskien keskellä sotilaspapit pyrkivät pitämään yllä toivoa ja uskoa. Uskonto tarjosi rauhaa ja lievitti pelkoa ja kärsimystä. Toisaalta yhteisöllinen suru toimi isänmaallisen hengen vahvistajana varsinkin talvisodan aikana. Sotien jälkeen jäljelle jäi kaipaus, joka monissa perheissä ulottuu nykypäivään asti.

Kaatuneiden evakuointikeskuksen toimintaa Kollaalla vuonna 1941. Kuva: TK-Tulio
Kaatuneiden evakuointikeskuksen toimintaa Kollaalla vuonna 1941. Kuva: TK-Tulio

 

Menetys ja muisto -näyttely on toistaiseksi suurin Museo Militarian tuottama vaihtuva näyttely. Vaikean ja herkän aiheen esille nostaminen on museon panos talvisodan 80-vuotismuistovuoden viettoon. Sotilaspappien työ, sotilaiden suhtautuminen uskontoon ja kuolemaan, aseveljien kaatumiset, pelkotilat sekä taistelut esitetään näyttelyssä arkistolähteiden ja muistelmien valossa. Sotaorpojen tarinat avaavat näkymän sodan jälkeiseen elämään ilman isää.

Näyttelyhanke on tuottanut uudenlaista yhteistyötä. Hämeenlinnan Teatteri on tukenut museota teknisten ratkaisujen ja tehosteiden tuotannossa. Kaatuneiden muistoa vaalivat järjestöt osallistuivat sisällön ideointiin. Esine- ja valokuvalainoja on saatu useilta museoilta ja yksityishenkilöiltä. Näyttelyn rahoittavat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Marjatta ja Eino Kollin Säätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö ja Sotavahinkosäätiö.

Näyttelyn kaikille avoimet avajaiset pidetään kaatuneiden muistopäivänä su 19.5. klo 13 Museo Militarian Tykkihallissa. Hämeenlinnan Mieskuoron Seniorit esiintyy johtajanaan Erkki Alanen, ja valtiotieteiden tohtori Ilona Pajari puhuu väitöstutkimukseensa perustuen suomalaisesta sankarikuolemasta talvi- ja jatkosodassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Menetys ja muisto -näyttelyssä voi avautumispäivänä vierailla alennettuun hintaan.

 

Menetys ja muisto -näyttely 19.5. alkaen Museo Militariassa.

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset