fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Menikö siinä Hattulan suurin koivu?

Saunakoivun kanto pääsi heti uusiokäyttöön. Kuva: Lukijan kuva
Saunakoivun kanto pääsi heti uusiokäyttöön. Kuva: Lukijan kuva

Hattulan länsiosassa Rimmiläntien läheisyydessä kasvoi arviolta satavuotinen koivu. Ympärysmitta oli vähän alle kolme metriä. Nyt koivu on pantu polttopuuksi. Naapurit arvelivat, että siinä mahtoi mennä Hattulan suurin koivu. Mene ja tiedä.

Puu oli aikalailla kallellaan, hieman sisältä jo lahonneena, ja tuulenpuuskille alttiina. Sen kaataminen oli mahdotonta, kun lähirakennuksiin olisi tullut pahojakin vaurioita. Niinpä homman hoitivat ongelmapuiden ammattivirtuoosit Jani ja Juha.

Oli jännittävää seurata, miten miehet panivat puun palasiksi, ensin oksat alas ja sitten runko pudotettiin pätkiksi sahattuna. Noin kolmen metrin korkeudelta puu haarautui kolmeksi. Kukin haara oli normaalikoivun paksuinen. Yksi haara oli viereisen noin 120-vuotiaan saunan yläpuolella. Niinpä vaan sauna säilyi vahingoittumattomana.

Puumiehet selvisivät hikisestä urakasta alle kahdeksassa tunnissa. Hämeenlinnalainen Jani arveli, että puun hankaluus meni urallaan ainakin viiden kärkeen, eikä hän koskaan ole pannut palasiksi yhtä suurta koivua.

Tämän jutun kirjoittaja on seurannut koivun varttumista yli 70 vuoden ajan. Nyt tuo kesäpaikan rakas saunakoivu on päättänyt päivänsä.

Melkein tuli tippa silmään, kun näki tuon hävityksen. Koivu on nimetty Suomen kansallispuuksi. Nyt tämä koivukomeus jatkaa tehtäväänsä saunaklapeina.

Jussi Inomaa

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset