Kaupunkiuutiset

Menneisyyden etsijät kolikoiden jäljillä

Hämäläisellä pellolla suorastaan tuntuu kasvavan rahaa. Reilussa tunnissa Kanta-Hämeen Menneisyyden Etsijöiden neljän miehen metallinilmaisimet piippaavat kymmenkunnan kolikon kohdalla janakkalalaisella pellolla.

– Tämä on 1600-luvun Ruotsin vallan aikainen kuparikolikko. Raha on hyvin kulunut, kuten kuparikolikot melkein aina ovat. Jos kolikko on 1600–1700-luvuilta, se ei yleensä kiinnosta Museovirastoa, mutta 1500-luvun ja sitä vanhemmat kiinnostavat yleensä jo virastoakin. Numismaatitkotkaan eivät ole kolikoista kiinnostuneita, koska ne eivät ole virheettömiä, ja niitä on toisaalta lyöty suuret määrät, sanoo Reijo Hyvönen.

Hyvönen, Mikko Mäkelä, Jussi Nieminen ja Tomi Virtanen liikkuvat maastossa metallinilmaisimien ja retkilapioiden ja pinpointerin kanssa. Vakioryhmästä puuttuvat tällä kertaa Ossi ja Pekka Kupila. Ilmaisin voi paljastaa ison metalliesineen jopa puolen metrin syvyydestä, sen jälkeen maata kaapaistaan lapiolla, ja pinpointerilla paikannetaan esine maa- tai multakokkareista.

Kolikoiden päätymiseen pelloille ei ole varmaa selitystä.

– Yksi selitys on, että käymälöiden alustat on kuljetettu pelloille. Käymälöissä taskuista on pudonnut kolikoita, sanoo Nieminen.

– Aika hassua on, että pelloilta löytyy enemmän 1600–1700-lukujen kolikoita kuin 1900-luvun kolikoita. Valtaosa kolikoista on arvoltaan pieniä. Oma tulkintani on, että rahaa on myös heitetty peltoon tarkoituksella esim. hyvän sadon toivossa, miettii Hyvönen.

Tämänkertaisen tutkimuksen kimmokkeena oli eräältä paikalliselta asukkaalta tullut tieto, että hänen pihapiirissään Janakkalassa olisi vanhoja hautakumpuja.

Metallinilmaiset tuovat esiin vain piikkilankaa ja rautanauloja.

– Kummut saattavat olla hyvinkin ihmiskäden työtä. Tontilla on merkkejä muun muassa tervamiiluista, sanoo Hyvönen.

Rautakautta enemmän kuin keskiaikaa

Ryhmä on löytänyt kahden viimeisen vuoden aikana Kanta-Hämeestä parisen kymmentä rautakautista kalmistoa ja asuinpaikkaa, ajoitukseltaan lähinnä merovingi-, viikinki- ja ristiretkiaikaista. Ryhmästä Mäkelä ja Hyvönen olivat mukana löytämässä kuuluisaa miekkamiestä.

– Löytämämme aiemmin tuntemattomat muinaisjäännökset osoittavat, että seudulla on ollut huomattavasti enemmän asutusta kuin mitä nykyinen historiakirjallisuus tuntee.

Tasan vuosi sitten Mäkelän metallinilmaisin alkoi antaa signaalia janakkalalaisella pellolla.

– Aloin kaivaa ja parinkymmenen sentin syvyydestä löytyi keihäänkärki. Signaaleja tuli lisää ja kuovin varovaisesti syvemmälle, jolloin vastaan tuli kirves ja padan sanka. Kädet alkoivat täristä ja tärinä vain kasvoi, kun kirveen alta alkoi pilkistää miekansäilä, jossa näkyi tekstiä. Tajusimme, että kyseessä saattaa olla muinainen hauta. Ristiretkiajan ruumishaudassa oli poikkeuksellisesti miesvainajan mukana kaksi miekkaa, vieläpä eri aikakausilta. Hyvin säilyneestä haudasta löytyivät harvinaisen kookas noin 1100-luvun lopun miekka sekä ehkä kertaalleen jo polttohaudattu viikinkiajan miekka.

Jokamiehenoikeus ei salli kaivamista

Ryhmän lupahankinnasta vastaa Virtanen. Etsinnöille on aina pyydettävä maanomistajan luvan, vaikka kyseessä olisi kunta tai kaupunki.

– Olemme kysyneet Janakkalan kunnalta kerran luvan toimia kunnan mailla. Yksityisten maanomistajien kohdalla lupa on kysyttävä joka kerta erikseen. Ilmaisimella saa liikkua jokamiehenoikeudella maastossa, mutta kaivaa ei saa ilman lupaa, sanoo Virtanen.

Museoviraston suojelemilla alueilla kaikki etsintä on kiellettyä.

– Alueet löytyvät netistä Museoviraston sivuilta, http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx. Esimerkiksi Janakkalassa näitä alueita on useita kymmeniä, suurin osa niistä on Hakoisten linnavuoren ympäristössä, sanoo Virtanen.

Muinaismuistolaki määrittää, että yli satavuotiaiksi tai sitä vanhemmaksi arveltujen esineiden kohdalla on otettava yhteyttä Museovirastoon löytöpaikkatietoineen. Kaivelu alueella on lopetettava.

Esineiden tunnistukseen saa apua www.aarremaanalla.com osoitteesta. Metallinilmaisin löytöjen ilmoittaminen ja ohjeistuksen saa Museoviraston sähköpostiosoitteesta: metallinilmaisin@nba.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset