fbpx
Kaupunkiuutiset

Meri Hanskalle hiihto on elämäntapa

Hiihtäjä viihtyy suksilla kesälläkin, tosin tuolloin rullasuksilla.

– Kesällä luon kestävyyttä rullahiihdolla ja lenkkeilyllä, sanoo hattulalainen Meri Hanska.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran väreissä 20-vuotiaiden sarjassa hiihtävä Hanska kuuluu ikäkautensa 15 nopeimman hiihtäjän joukkoon.

– Tavoitteellisesti olen hiihtänyt kuutisen vuotta ja viisi vuotta minulla on ollut valmentajana Jari Tuominen. Hiihto on oikeastaan elämäntapa koko perheessä. Pikkuveli hiihtää ja vanhemmat ovat vahvasti taustajoukoissa. Olen harrastanut balettia, jalkapalloa ja suunnistusta, mutta hiihto on jäänyt omaksi lajiksi. Innostuin hiihdosta muun muassa Pirjo Murasen ja Virpi Kuitusen esimerkin kautta.

Matkaa kymmenen nopeimman joukkoon on hiihtomatkasta riippuen noin minuutti. Eniten parannettavaa Hanska näkee nopeuden kehittämisessä. Minuutin eron kiinni ottaminen on aika kova homma.

– Tuon minuutin kiinni kurominen on ensi kauden yksi tavoite. Paikka kymmenen nopeimman joukossa antaisi mahdollisuuden päästä harjoittelemaan maajoukkueryhmän tahdissa ikään kuin sparraajana. Maajoukkuehiihtäjien sparraajaryhmään pääsy antaisi hyvän mahdollisuuden mitata omaa tasoaan huippuhiihtäjiin. Siinä ryhmässä saisin enemmän tehoja irti, koska näkisi missä muut hiihtävät, miettii Hanska.

Viikottainen harjoittelu vaihtelee 16–30 tunnin välillä riippuen harjoittelun painostuksesta. Treeniä on kahdesti päivässä kesät talvet.

– Treeni on hiihtoa, rullahiihtoa, lenkkeilyä ja punttisalia. Käyn Parolan lukiota, mutta valmistuminen on siirtynyt hiihdon takia. Opettajat ovat myöntäneet vapautuksia kiitettävästi ja olen saanut suorittaa kokeita etu- ja jälkikäteen tilanteen mukaan.

Hanskan mukaan Hämeenlinnan seudulla hiihtoharjoitteluun on erinomaiset mahdollisuudet.

– Hiihdän rullilla monesti Parolasta Pekolan kautta Aulangolle. Lenkki on turvallinen ja Aulangon puistometsässä on vaihtelevaa maastoa. Moottorirata on samoin turvallinen ja korkeuseroiltaan mukava lenkki. Rata tulee lumetetuksi aika hyvin, mikä on harjoittelun kannalta tärkeää. Luonnonlunta oli esimerkiksi viime talvena aika heikosti.

Hiihtoseurassa Hanska ei ole ikäsarjassaan aivan yksin, mikä helpottaa harjoittelua.

Viime vuonna Viialan Virin Josefiina Latvanen vaihtoi seuraa Hämeenlinnan Hiihtoseuraan. Harjoittelun kannalta on hyvä, että meitä on seurassa kaksi samantasoista hiihtäjää omassa ikäryhmässämme.

Autoilijat suhtautuvat rullahiihtäjään yleensä aika hyvin, mutta joskus Hanska toivoisi autoilijoilta nopeampia hoksottimia.

Rullasuksilla jarrutus on aika hidasta, minkä vuoksi varsinkin risteysalueilla autot joskus ajavat aika kovalla vauhdilla.

Suksella on hiihtäjälle suuri merkitys, mutta hyvän suksivalinnan oppii vasta kokemuksen kautta.

– Isä voitelee sukset valmentajan ohjeiden mukaan. Kaikki sääolosuhteet ja käytetyt voiteet kirjataan ylös. Kun tietoa on tarpeeksi erilaisista olosuhteista, suksista ja voiteista, on minun helpompi valita oikea suksi. Suksen valinta on loppujen lopuksi hiihtäjän vastuulla ja oikean valinnan oppii vain kokemuksen kautta.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset