fbpx
Kaupunkiuutiset

Meri Pauniahon taiteessa aiheina ovat mummolat ja muut lapsuuden tärkeät paikat – "Olen käsitellyt niiden kautta ihmisen olemassaoloa"

Raumalaisen taidegraafikon näyttely on Galleria Paperihuoneessa elokuun loppuun. Grafiikanpajan puolella on esillä Irma Tahvanaisen musiikin inspiroimaa taidetta.
Meri Pauniahon teosten innoittajina ovat olleet entiset kodit, mummolat ja lapsuuden tärkeät paikat. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneessa on esillä raumalaisen taidegraafikon Meri Pauniahon Kotiinpaluu-niminen näyttely.

Pauniaho poimii aiheita elämän varrelta arjesta. Näyttelyn innoittajana toimi muutto takaisin lapsuuden kotiin 30 vuoden tauon jälkeen.

– Teosteni lähtökohtina ovat olleet lapsuuteni tärkeät paikat, mummolat ja entiset kodit. Olen käsitellyt niiden kautta ihmisen olemassaoloa, identiteetin muotoutumista, muistamista ja muistoja. Aika kuluu, jotkut asiat pysyvät ja jotkut katoavat, joistain tulee ajattomia.

– Teokseni nojaavat henkilökohtaisen elämäni tapahtumiin, mutta samanaikaisesti niitä voi tarkastella yleisellä tasolla, taiteilija kertoo.

Pieniä vedossarjoja

Pauniaho käyttää kohopainotekniikkaa tai koho- ja syväpainotekniikoiden yhdistelmiä ja vedostaa pieniä, yleensä neljän vedoksen sarjoja.

– Käytän pvc-laattoja, jotka sopivat isommillekin vedoksille. Työskentelen yhden laatan tekniikalla, mikä tarkoittaa, että laatta tuhoutuu kaiverrusprosessin edetessä. Yhdessä vedoksessani on useimmiten neljästä kuuteen värikerrosta, joskus jopa kymmenen, Pauniaho esittelee.

Pauniaho on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista vuonna 2014. Hän on myös tekstiilialan artenomi.

Taitelija asuu ja työskentelee Raumalla. Paperihuoneelle hän päätyi vierailtuaan galleriassa ensin asiakkaana.

– Tämä on ensimmäinen näyttelyni Hämeenlinnassa. Haluan tavoittaa uutta yleisöä ja galleriatila on minulle sopivan kompakti, taiteilija toteaa.

Inspiraatiota musiikista

Grafiikanpajan puolella on Paperihuone ry:n jäsentaiteilijan Ilma Tahvanaisen näyttely Musiikin inspiroimaa.

Tahvanaisen akryylimaalaus Like a Fragonard on saanut vaikutteita Heikki Sarmannon jazzista. Musiikki ja liike vievät sommitelmaa.

Teos Ajast’ aikaan on lp- ja cd-levyjä sisältävä kollaasi ja lyijykynätyö Levystö koostuu lp-levypiirroksista. Taiteilija on kuvannut levystöön valikoiman omista suosikkilevyistään.

Meri Pauniahon ja Ilma Tahvanaisen näyttelyt ovat esillä 31.8. asti.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset