Kaupunkiuutiset

Mestarikurssilla etsitään totuutta

Viime kesänä muutaman päivän tapahtumalla alkuun viritelty Tehdas Tanssii -festivaali järjestetään tänä vuonna viikon mittaisena. Ohjelma pitää sisällään vierailuesityksiä, mestarikurssin, iltakursseja sekä torijameja. Festivaalin tavoitteena on rikastaa Hämeen alueen tanssikulttuuria ja edistää sen tunnettavuutta valtakunnallisesti.

– Kaksi vuotta on tehty töitä, että tähän päästiin, Tuula Penttilä Tanssin Tehdas -yhdistyksestä sanoo.

– Ajatuksena on tulevaisuudessa, että festivaalilla olisi esityksiäkin joka päivä, mutta tällä kertaa ne vielä painottuvat viikonloppuun.

Vierailevat esitykset Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä ovat Sini Mäenpään soolotanssiteos Kannattelua ja Jarkko Mandelinin Kinetic Orchestra: Myrskyjä Vesilasissa.

Mandelinin teoksessa esiintyvät roolihahmot Mr. Sakuhatsi ja Andy Goldberger, jotka länsimaiseen elämänmenoon kyllästyneenä lähtevät estimään mielenrauhaa japanilaisesta puutarhasta. Kulttuurikylpyä antamaan löytyy japanilainen puutarhuri Shono Tanaka, jonka voimakkaat energiat sotkevat kaksikon pasmat pahanpäiväisesti.

Esityksen lavastus muodostuu kahdestasadasta juomalasista.

– Halusin tehdä esityksen, jossa luonto olisi jollain tavalla läsnä ja reagoisi liikkumisen kanssa, Mandelin kertoo.

– Lavalla on aivan piripintaan täytettyjä laseja ohuen riman päällä. Jos lattia elää yhtään, koko hökötys saattaa kaatua, joten jännitteitä riittää.

Ilmoittautumiset ovat käynnissä

Festivaali näkyy myös Hämeenlinnan katukuvassa. Tanssijat käyvät arkipäivinä torilla kello 11.30-12.30 järjestämässä maksutonta ohjelmaa lounastunnin ajaksi. Tarjolla on demoja vierailevista teoksista, paikallisten harrastajien esityksiä ja ruokataukojumppaa.

Festivaaliviikolla on päivittäin tanssitunteja, jotka on jaettu osallistujien tason mukaan kahteen ryhmään. Opettajina ovat tanssitaiteilijat Virpi Juntti ja Maria Nurmela sekä pilates-ohjaaja Hanna Kanerva.

– Alkeet/keskitaso-ryhmä on tarkoitettu sellaisille, jotka ovat jonkinlaista liikuntaa harrastaneet ja jatko/edistyneet ryhmään odotamme ihmisiä, jotka ovat harrastaneet tanssia vähän pidemmälle. Aika paljon riippuu loppujen lopuksi ryhmästä, jonka osaamiseen opettajat sitten sopeuttavat suunnitelmansa, Penttilä selittää.

Festivaali kunnioittaa Jean Sibeliuksen juhlavuotta edistyneille tanssinharrastajille suunnatulla mestarikurssilla, joka valmistaa Jarkko Mandelinin johdolla koreografian Andante Festivoon. Mestarikurssin jokaiseen arkipäivään mahtuu kuusi tuntia opetusta, joten Mandelinin myllyssä kokenutkin tanssija löytää varmasti itsestään uusia puolia. Kurssin päätteeksi ryhmä esittää teoksen yleisölle Verstaassa.

– Opetan tanssitekniikan lisäksi esiintymistä, eli tilannetta, jossa tanssija pyrkii erottautumaan, Mandelin kuvailee.

– Tanssituntiperinteen harjoittelulogiikka ei päde silloin, kun ihminen pyrkii tanssiessaan toteuttamaan itselleen tärkeä asiaa ja tulkitsemaan jotakin, mikä on totta.

Mestarikurssille ja muihin ryhmiin voi ilmoittautua sähköpostitse osoitteeseen hmltanssintehdas@gmail.com.

Tehdas Tanssii ma-su 3.-9.8. Verkatehtaalla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset