fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Metsään mentiin

Ilkka Iivari

Nyt on sitten laskettu kuinka moni suomalainen uskaltautui kolmen puun päähän pikitiestä. Asfalttiviidakon kasvateille järjestettiin mahdollisuus kirjoituttaa käyntinsä laskuriin, kun olivat poikenneet pientareen puolelle. Tällaisia uskaliaita käyntejä oli 775 996. Parhaimmat hehkuttivat sitä oikein sosiaalisessa mediassa kuvan kanssa. No, kuvassa oli golfkenttä ja sen laidalla kolme mäntyä, jonne ilmeisesti pallo oli lentänyt. Se on varmaan se Unescon kriteerin täyttyminen. Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle pääsevät vain perinteet, joita kansalaiset aidosti käyttävät ja arvostavat. Metsään mentiin. Kyllähän sillä pitää päästä johonkin perinneluetteloon. Mitään uutta sekään sertifikaatti ei maalaiselle tuo. Täällä on metsään menty aina ja jopa puuhasteltu siellä. Ei ole tarvinnut markettien pakastealtaista noukkia ulkomaalaisia myrkytettyjä marjoiksi kutsuttuja vettyneitä värillisiä klönttejä. Metsä on aina maalaisen monitoimihalli.

 

Kuulin, että Hämeenlinnaan hingutaan nyt monitoimihallia. Tarvetta kuulemma on, sillä Ritarihalli on samassa kunnossa kuin siellä ammattiurheilua pelaava osakeyhtiö, sortumassa tai ainakin surkeassa kunnossa. Lisäperusteluiksi on heitetty, että tarvitaan 3000 ihmistä vetävä joikaamispaikka. Kyllä sellainen totta kai tarvitaan. Sen osoittaa hyvin se rakennettu kurakukkula, anteeksi Tapahtumapuisto. Siellä tapahtuu joka toinen vuosi, kun jostain tulee porukka soitteleen ja korjaa sadon. Täytyyhän sitä ihmisen päästä myös talvella esiintymään ja kertomaan kavereille, että minäkin olin siellä jodlausta kuuntelemassa.

 

Eräs hallia erityisesti kannattava totesi, että sijoittajilla on nyt tarvetta pöyhiä pohjimmaisiaan, joten rahaa varmaan löytyy. Eppäillä soppii. Rahat liiveihinsä käärineet haluavat rahoilleen tuottoa, eivät he tule hyväntekijänä kylään rakentelemaan miljoonahalleja. He osaavat laskea ja tunnistavat myös riskit. Ei välttämättä kannata tyhjentyvään navettaan sijoittaa lypsyrobottia. Se ei tuota. Löytyy vain muutama rahakas, jotka saattavat sijoittaa rakkaudesta lajiin ylimääräisiä rahojaan. Kuten bensanmyynnillä rikastunut pelasti jääkiekkomiesten ahdinkoon ajaman Vierumäen urheiluopiston tai joku ahvenanmaalainen, joka tykkää jalkapallosta ja sijoittaa siihen. Hyväntekijöitä on vähän. Eivät sähköverkkojen ostajat tulleet pitämään jokaisessa torpassa hehkulamppua loistamassa, vaan käärimään itselle lisää mammonaa. Lopulta käydään kansalaisen kukkarolla ja usein.

 

Sinne metsään kannattaisi uskaltautua useammin ja tarkkailla siellä tapahtuvia elämän ihmeellisyyksiä. Voi oppia myös reaalitalouteen ja bisnesmaailmaan osuvia asioita. Metsässä tapahtuu myös raadollisia asioita. Pedot syövät pienempiä ja valtaavat reviirejä. Välillä tulevat jopa kylille uhittelemaan tai saalistamaan. Toisen hyväksikäyttöä voi myös havainnoida. Moni laskee vain, kuinka monta kertaa käki kukkuu, mutta ei tiedä taustoja. Käki on myös riistäjä, se munii toisen pesään ja antaa toisen hoidella tekemisensä. Vieraisiin ei kannata aina luottaa, sillä vieraslaji supikoira syö alkuperäisten munat. On se metsä melkoinen monitoimiareena, kun katselee vaikkapa metsojen soidinmenoja. Taistelevia koppeloita näkee kaupungissakin. Taidan lähteä metsään lisäämään omaan laskuriin yhden luvun lisää.

Ilkka Iivari

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset