Kaupunkiuutiset

Mielekästä tekemistä

Toimi! -hanke tarjoaa nuorille ilmaisia harrastus- ja toimintamahdollisuuksia Hämeenlinnassa ja Hattulassa. Kohderyhmänä ovat erityisesti vailla työ- tai opiskelupaikkaa olevat 17–29-vuotiaat.

– Tarjoamme hyvin matalan kynnyksen toimintaa, johon ovat kaikki tervetulleita, projektipäällikkö Iiris Nurmo kertoo.

Hanke starttasi viime vuoden syksyllä ja on tavoittanut jo 200 nuorta. Toimintaa on tarjolla niin taiteen, kulttuurin kuin liikunnankin saralla.

Ryhmissä nuoret saavat sosiaalisia kontakteja ja tapaavat muita samoista asioista kiinnostuneita.

– Kaksi nuorten perustamaa yhdistystä, larppaamiseen keskittynyt pelikerho Todellisuuspakolaiset sekä nuorten elokuvakerho Nerderp ovat mukana hankkeessa omilla toimintaryhmillään, projektisuunnittelija Olli Sillanpää suitsuttaa.

Osa on innostunut itse vapaaehtoistoiminnasta. Esimerkiksi Nerderp -yhdistyksen jäsenet pyörittävät perjantaisin elokuvakerhoa Kumppanuustalolla.

– Nuoret ovat myös lähteneet hankkeen vapaaehtoistoimintaan mukaan, mikä on aivan loistavaa, Nurmo iloitsee.

Tällä hetkellä erilaisia ryhmiä on 12. Ryhmissä tehdään graffiteja, kuntoillaan, larpataan, sämplätään tai vaikka laitetaan ruokaa.

Toimi! -hanke ja Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy tukevat myös jo vuosia toiminutta Wild Ducks -ryhmää, joka keskittyy salibandyyn ja punttitreeniin.

Artgroupissa puuhaillaan median, videoiden ja valokuvauksen parissa, Konemusapajassa taas tehdään musiikkia tietokoneilla. Myös kaksi taideprojektia käynnistyi äskettäin kuvataiteilija Mikko Myöhäsen ja Minttu Saarisen johdolla.

– Artgroup ja Konemusapaja kokoontuvat koko syksyn, ja niihin voi mennä vaikka suoraan paikalle.

Marraskuun puolessavälissä käynnistyy myös uusi, Matti Johannes Koivun vetämä musiikkiryhmä, jonka tavoitteena on tehdä studioprosessia tutuksi.

– Ryhmästä saa ohjausta äänitystekniikkaan ja biisintekoon, tai mukaan voi lähteä vain soittamaan. Ryhmän tavoitteena on tehdä julkaisu, Sillanpää kertoo.

Ryhmät kokoontuvat pääasiassa Nummi-Jukolassa, Lammilla sekä Hattulassa. Toiminta jatkuu ainakin vuoden 2017 loppuun ja sitä toteuttavat eri järjestöt, kuten Ars Häme, Hämeen Setlementti ja Parolan Visa.

Kokoontumiset ovat yleensä päiväsaikaan, joten toiminta sopii hyvin esimerkiksi työttömälle nuorelle.

– Ryhmiin voi tulla mukaan milloin vain, Sillanpää sanoo.

Paikalla on aina myös henkilö, jolta saa tarvittaessa apua työ- ja koulutusasioissa.

– Mielekkään harrastustoiminnan kautta voi samalla myös saada apua arjen ongelmiin.

Lammilla haasteena on tavoittaa ne lammilaiset nuoret, joille toiminnasta olisi hyötyä.

– Lammilla meillä olisi resursseja monipuolisempaankin toimintaan, kunhan nuoret vain innostuvat. Otamme mielellämme myös ideoita nuorilta vastaan, Nurmo sanoo.

Toimi! -hanke on Euroopan sosiaalirahaston, Hämeenlinnan kaupungin ja Hattulan kunnan rahoittama. Tietoa meneillään olevasta ja tulevasta toiminnasta löytyy kaupungin nettisivuilta sekä facebookista www.facebook.com/toimihanke.

Lisätietoa antavat myös Olli Sillanpää, p. 050 4650601, olli.sillanpaa@hameenlinna.fi sekä Iiris Nurmo, p. 050 5953193, iiris.nurmo@hameenlinna.fi.

Kaupunki etsii myös parhaillaan nuorten työllisyyshanketta varten sopivia tiloja, ja kaikki vinkit noin 200–300 neliön tiloista keskustan tuntumassa ovat tervetulleita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset