Kaupunkiuutiset

Mielipide: Hämeenlinnan kuntavaalien jälkipeliä – Vasemmistoliitto jäi vain 41 äänen päähän "kuninkaantekijän" roolista

Uusi valtuusto aloittaa työnsä Raatihuoneessa elokuussa. Kuva: AP Sarjanto, arkisto

Jalkapallossakin jossitellaan ja spekuloidaan, kuinka muut joukkueet sopivalla tavalla ristiin pelaten voisivat auttaa Suomea menestymään. Eli aina ei oma peli pelkästään ratkaise.

Nimittäin Hämeenlinnan kuntavaaleissa 2021 Vasemmistoliitto oli vain, siis vain, 41 äänen päässä kolmesta (3) valtuustopaikasta eli olisivat pitäneet entiset. He olisivat samalla olleet ”kuninkaantekijän” roolissa.

Viimeistely uupui

Miten niin? Silloin demareilta olisi mennyt 14. paikka ja Kokoomus olisi ollut suurin puolue 14 paikalla ikään kuin tekemättä mitään.

Olisikohan kokoomuslaiset muistaneet tällöin kakkukahveilla vasureita – osaisivatko olla kiitollisia?

Entä Kokoomuksen ihan oma peli? Puuttuisiko siitä viimeistely maalinteossa? Viime kierroksella heiltä puuttui noin 100 ääntä 15. paikasta ja johtoasemasta, tällä kierroksella puuttui 87 ääntä – ja demarit olisivat jääneet taas 13 paikkaan.

Se 87 on vaikkapa yhden hyvähkön ehdokkaan äänimäärä tai lisä-ääniä muuten vain tai vaaliliittokaverilta RKP:ltä (46+56=102) enemmän. Olisiko ehdokasasettelussa korjaamista, oliko runsas tarjonta hämäävää vai olisiko jokaisen pitänyt vain ”puristaa” se pari ääntä?

Vanhat häviäjiä?

Muiden puolueiden paikkajako on hyvin selkeä – siis ne tappiot. Perussuomalaisten lisämenestys 10 paikan lisäksi jäi myös kauaksi.

Näissä vaaleissa Hämeenlinnassa äänesti pari tuhatta vähemmän kuin vuonna 2017.

Kaikilta, siis ihan kaikilta (esimerkiksi KOK –668, SDP –543), puolueilta hävisi vähintään 500 ääntä/äänestäjää (!) perussuomalaisia lukuun ottamatta (+2 035).

Toisaalta Liike Nyt, Kristallipuolue, Liberaalit ja RKP, joka sekin ehkä voidaan laskea uudeksi, saivat yhteensä melkein 500 ääntä.

Olisivatko vanhat puolueet sittenkin häviäjiä?

Rafael Hellsten

tilastoasiantuntija

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset