Kaupunkiuutiset

Mielipide: Hymyä, hämyä, kulttuuria ja asumista – Pop-musiikin museo pääterveysaseman tiloihin?

Hämeenlinnan entisen lääninsairaalan historialliset rakennukset on Keinusaaren rantaan suunnitellut alun perin C. L. Engel. Kuva on vuoden 2019 syyskuulta. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan entisen lääninsairaalan historialliset rakennukset on Keinusaaren rantaan suunnitellut alun perin C. L. Engel. Kuva on vuoden 2019 syyskuulta. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnassa on mietitty jo muutamia vuosia, miten nykyisen pääterveysaseman aluetta Viipurintiellä tulisi kehittää. Pääterveysasema ja ainakin sen vuodeosasto ollaan mahdollisesti siirtämässä tulevan Assi-sairaalan yhteyteen, johon tulisi siis samalla kantakaupungin sote-keskus.

Tämä avaa mahdollisuuksia kehittää aluetta Vanajaveden itäpuolella Viipurintien molemmin puolin. Mitä sille tehtäisiin?

Rivien välistä olen ollut lukemassa, että asumista siihen Vanajaveden rantaan entiselle lääninsairaalan tontille ainakin halutaan. Se on mahdollista. Samalla olisi myös mahdollisuuksia vahvistaa hämeenlinnalaista kulttuuri-, harrastus- ja museotoimintaa.

Museoiden keskittymäksi

Olen käynyt muutaman kerran Berliinissä. Minuun on tehnyt vaikutuksen sikäläinen museokeskittymä museosaarella Museuminselnillä.

Mielestäni engelinkeltaiset Viipurintien tilat voisi olla helppo muuntaa museotiloiksi historialliselle museolle, joka toimii nyt Skogsterin talossa Raatihuoneenkadulla, ymmärtääkseni vuokralla.

Valmiiksi alueella oleva Hämeenlinnan taidemuseo on valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu.

Lähihistorian erityismuseollekin voisi olla Verkatehtaan tuntumassa tilaus.

Ajattelen Hämeenlinnan perinnettä ja tunnettavuutta pop-musiikissa. Mielestäni Verkatehtaan tuntumaan voisi hyvinkin perustellusti ajatella pop-musiikin museota.

Kulttuurikeitaan ainekset

Aineistoa ja muistelmia löytyy runsaasti. Sellaisen voisi saada alueelle osin liikkeelle jopa joukkorahoituksella ja historiallisen ääniaineiston ja muistitiedon keräämisellä. Pop-musiikin museo tarvitsee tuekseen tietysti omaa tuotantoaan: tutkimusta, julkaisuja ja näyttelyitä. Aineistoa näihinkin löytyy. Löytyy myös soitinrakentajia ja studioita.

Voisi ajatella myös, että aiemman Kulttuuritukun tilaisuuksia ja laajoja levymessuja voisi alkaa uudestaan järjestää Verkatehtaan kulmilla.

Hieman hämyä ja hymyä kaupunkiin!

Viipurintien molemmin puolin voisi hyvin muodostua laajasti tunnettu ympärivuotinen kulttuurikeidas.

Kari Mustonen

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset