fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Johtajaylilääkäri Sally Leskinen ja sairaanhoitopiiri vastaa – Lainsäädäntö ei mahdollista maskipakkoa

"Vallitettavasti on ihmisiä, jotka kieltäytyvät periaatteellisista syistä maskin käytöstä", Sally Leskinen ja muut allekirjoittajat toteavat. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Nimimerkki Miksi minä suojelen muita Turengista kysyi (HKU 10.3.), miksi sairaalassa tai terveyskeskuksissa ei ole maskipakkoa kaikille, ja eikö johtajaylilääkäri voisi sellaista määrätä?

Valitettavasti Suomen nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista maskipakon määräämistä julkisen terveydenhuollon tiloihin johtajaylilääkärin tai kenenkään muunkaan käskyllä, sillä sosiaali- ja terveysministeriön mukaan se puuttuisi yksilön perustuslaillisiin oikeuksiin liian rajoittavasti.

Henkilöstö velvoitettu

Maskipakon mahdollisuutta selviteltiin ministeriössä vuoden 2020 aikana ja tulos oli, että tällaisen lain säätäminen edellyttäisi vahvoja välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden perusteita, joiden täyttymistä juridiikan asiantuntijat eivät nähneet.

Yksityisillä palveluilla sen sijaan on mahdollisuus sopimusoikeudellisin perustein edellyttää maskin käyttöä tiloissaan. Jos kuitenkin yksityinen toimija toteuttaa julkista hallintotehtävää, tämä ei ole mahdollista.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa henkilöstö on velvoitettu käyttämään maskia kaikissa asiakaskontakteissa. Jos maskin käyttö ei ole terveyssyistä mahdollista, on toissijainen vaihtoehto käyttää visiiriä.

Jotkut kieltäytyvät

Kaikkia asiakkaita pyydetään käyttämään maskia ja henkilöstöä on myös ohjattu aktiivisesti tarjoamaan maskia, jos asiakkaalla ei sellaista kasvoillaan ole. Valitettavasti on kuitenkin ihmisiä, jotka kieltäytyvät periaatteellisista syistä maskien käytöstä ja tuntevat oikeutensa hyvin.

Sairaanhoitopiiri ei voi kieltäytyä tarjoamasta heillekään hoitoa, vaikka he asettaisivat muut asiakkaat tai henkilökunnan yleisvaaralliselle kulkutaudille alttiiksi.

Järkipuhe ei auta

Olemme saaneet runsaasti palautetta joidenkin asiakkaiden ja myös sairaalan tiloissa liikkuvien ammattiautoilijoiden koronaohjeita rikkovasta käytöksestä.

Olemme pahoillamme, että järkipuhe ei ole riittänyt muuttamaan tätä vahingollista käytöstä, mutta viranomaisena meillä ei valitettavasti ole muita keinoja puuttua asiaan.

Haluamme samalla jälleen kerran kiittää jokaista, joka noudattaa voimassa olevia ohjeita ja suojaa siten itseään ja muita ihmisiä.

Sally Leskinen

johtajaylilääkäri

Miia Luukko

hallintojohtaja

Iisakki Kiemunki

viestintäjohtaja

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset