Kaupunkiuutiset

Mielipide: Kaupunki ja järjestäjät töpeksivät festareissa

Kirjoittajan mielestä kaupunki voisi omalla toiminnallaan vähentää asukkaiden kokemia haittoja. Kuvassa rap-kokoonpano Mouhous tämän kesän Mellakka-festivaalilla. Kuva: Tomi Vesaharju

Wanaja Festival ja Mellakka Festival lienevät mahdollisia järjestää Linnanpuistossa siten, että asukkaiden napina vähenee oleellisesti.

Tämä edellyttää, että kaupunki kiristää lupaehtoja ja valvoo paremmin niiden toteutumista. Käsittelen jäljempänä pääasiassa Mellakka Festivalin asioita. Wanaja Festival hoidettiin tänä kesänä naapuruston kannalta huomattavasti paremmin.

Lupatarkastaja päätti 28.6 Mellakan järjestämisehdoista. Monelle virkamiehelle toimittamani pyynnön jälkeen sain kaupungilta mainitun päätöksen vasta laissa säädetyn takarajan jälkeen. Jostakin syystä lupa-tarkastaja teki päätöksen niin myöhään, että kenenkään oli turha toimittaa oikaisuvaatimusta kaupunkirakennelautakunnalle. Muutoksenhakuaika päättyi 23.7 ja lautakunta oli mahdollista kutsua kokoon vasta Mellakan jälkeen. Kysynkin: Olisiko lupatarkastaja tai muu taho hallinnossa peruuttanut tapahtuman, jos joku olisi toimittanut laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella oikaisuvaatimuksen?

Kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan järjestäjän on huolehdittava aina siitä, että äänentoistolaitteet on suunnattu ja säädetty koko tilaisuuden ajan siten, että niiden käyttö häiritsee naapurustoa mahdollisimman vähän. Näin ei tapahtunut kummassakaan festarissa. Määräyksiä olisi ollut helppo noudattaa. Paikalle tuodut esiintymislavat olisi pitänyt sijoittaa Linnanpuiston eteläosaan, jolloin melu olisi suuntautunut pohjoiseen eli linnan suuntaan. Siellä ei ole asuintaloja. Kaupunki ei suorittanut melumittauksia. Se ainoastaan suositteli järjestäjille niiden tekemistä.

Esiintymislavojen sijoittelusta, äänentoistolaitteiden suuntaamisesta ja säätämisestä sekä melumittausten tekemisestä pitäisi olla täsmälliset määräykset lupapäätöksessä. Lisäksi kaupungin edustajan olisi ennalta ilmoittamatta käytävä tarkastamassa mittaustuloksia ja tehtävä itsekin mittauksia. Näin desibelit pysyisivät naapurustossa siedettävällä tasolla.

Wanaja Festivalin yleisöaitaukset olivat lähes ok. Tilanne oli päinvastoin Mellakka Festivalin aikana. Esimerkiksi Niittykadun ja Koulukadun välillä Kustaa III:n katu ja sen puistot muuttuivat ”kusiränniksi”, jonka äärellä hulinoitiin, ryypättiin ja käytettiin huumeita aamutunneille saakka. Järjestyksen valvojia lienee ollut vain muutamia varsinaisen festarialueen ulkopuolella.

Kummankin festarin sisääntulotoiminnot olisi vastaisuudessa järjestettävä Tampereentieltä Brahenkadun risteyksen kohdalta ja Kustaa III:n katua pitkin Linnanpuiston pohjoispuolelta. Wanaja Festivalin sisäänkäynti tänä kesänä tapahtui jo melko hyvästä paikasta.

On merkillistä, että päättäjät eivät osaa tai halua huomattavasti vähentää isojen musiikkifestareiden asukkaille aiheuttamia ongelmia, vaikka samat teemat ovat olleet esillä mediassa vuosikaudet. Lisäksi ihmettelen, että mikään taho, jolla on oikeus ottaa lupatarkastajan päätös käsiteltäväkseen, ei nytkään käyttänyt oikeuttaan. Kaupungin hallinnossa näitä ”laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusvalvojia” on useita.

Toivottavasti jatkossa ennen isojen festareiden kuunneltaisiin Linnanpuiston naapurustoa.

Leo Leppänen

Toimitusjohtaja, eläkkeellä

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset