Kaupunkiuutiset

Mielipide: Kiusaajat on saatava syyniin ja kuriin

Kirjoittajan mielestä opettajien keinot puuttua koulukiusaamiseen ovat nykymaailmassa kovin vähäiset. Kuvituskuva: Markku Tanni, arkisto

Koulukiusaaminen on koko yhteiskuntaa ravisteleva asia, johon pitäisi puuttua jo alkuhetkistä alkaen. On todella väärin ja surullista, kun koulussa, koulumatkoilla ja koulun jälkeen lapset joutuvat kiusaamisen uhreiksi.

Kiusaaminen voi olla fyysistä ja/tai henkistä. Fyysinen väkivalta kuten vaikkapa potkiminen, lyöminen tai hiuksista repiminen on yhtä väärin kuin henkinen kiusaaminen, jota voi olla nimittely tai kaveriporukasta eristäminen.

Kiusatun on turha etsiä syytä itsestään, syyt ovat kiusaajien omissa päissä. Kiusaajat purkavat useimmiten omaa pahaa oloaan.

Kiusaajat on syytä laittaa kuriin uhrien takia, mutta myös heidän itsensä takia. Kiusaajat syyllistyvät todennäköisesti jo nuorena rikoksiin.

Jos jossain tapauksessa osataan puuttua kiusaamiseen, monesti ratkaisuna on kiusatun siirto toiseen kouluun.

Oikeampi ratkaisu olisi laittaa kiusaajat kunnon syyniin ja kuriin.

Vastuu on jokaisen, joka havaitsee kiusaamisen. Ymmärrän, että koulukaverit harvoin uskaltavat puuttua asiaan. Moni ajattelee aiheuttavansa vain ongelmia, jos puuttuisi asiaan.

Opettajien vastuu on iso, mutta tietenkin tässä korona-ajassa opettajien jaksaminen voi monesti muutenkin olla äärirajoilla.

Jotenkin tuntuu harmilliselta, että opettajien puuttumiskeinot ovat kovin olemattomat. Nykymaailman liiallinen humanistisuus rajoittaa usein opettajien uskallusta oikeisiin toimiin.

Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen ja hyvän oppimisympäristön tasapuolisesti olkoon hän varakkaammasta tai vähäosaisemmasta perheestä lähtöisin.

Kiusaamista on myös aikuisten kuvioissa niin työssä kuin harrastuksissa.

Sekään ei ole hyvä asia.

Pasi Honkanen

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset