fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Poissa silmistä, poissa mielestä? – Taidelainaamon tyhjennys on surullinen uutinen

Galleria Koneen näyttelysihteeri Laura Wiio-von Konow esittelemässä Taidelainaamon töitä maaliskuussa vuonna 2011. Kuva: Markku Tanni
Galleria Koneen näyttelysihteeri Laura Wiio-von Konow esittelemässä Taidelainaamon töitä maaliskuussa vuonna 2011. Kuva: Markku Tanni

Olipa surullinen uutinen (HKu 3.11.), että Verkatehtaalla Galleria Koneessa sijaitseva Taidelainaamo on tyhjentänyt seinänsä ja työt siirtyneet verkkoon.

Taidelainaamo oli se ainoa paikka, jossa vielä pääsi katsomaan paikallisten taiteilijoiden töitä, nyt kun sekä Ars-Häme ja Hämeenlinnan Taiteilijaseura ovat ottaneet tavakseen kutsua näyttelyihinsä ulkopaikkakuntalaisia omien jäseniensä sijaan.

Hämeenlinnassa on muutenkin kokoonsa nähden surkean vähän gallerioita.

Paikallisuus häviämässä

Taidemuseolla on omat velvoitteensa edustaa kansallista ja ulkomaista huipputaidetta, joten siellä ei paikallisten taiteilijaseurojen vuosinäyttelyitä enää nähdä. Omia gallerioita kummallakaan taiteilijaseuralla ei ole Galleria Koneen lisäksi.

Lienenkö ainoa, jolle vuosittaiset paikallisten taiteilijoiden ryhmänäyttelyt ja niiden avajaiset olivat aikoinaan hienoja kohtaamispaikkoja?

Nykysuunta näyttää olevan, että näyttelyille on väen vängässä asetettu joku teema eli sanoitettu konsepti, johon taitelijoiden työt pitää mahtua, riippumatta siitä, mitä he tutkiskelevat omassa työssään.

Verkossa hengetöntä

Totta puhuen Taidelainaamon työt, vaikkakin “epänäyttelynomaisesti” ripustetut olivat usein mielenkiintoisempia kuin itse päänäyttely.  Minusta oli kiehtovaa nähdä erilaisia tekniikoita ja taiteilijoita sulassa sovussa, valokuvasta grafiikkaan, maalauksiin ja pieniin veistoksiin. Esille asetetuille töille olisi voinut asettaa aikarajan; jos työtä ei osteta tai lainata, tulkoon tilalle muuta.

Digitaalisesti verkkoon tuotetut ja näkyvät työt ovat hengettömiä, Mikään ei korvaa taideteoksen näkemistä luonnossa, omassa koossaan, omissa väreissään. Miksi muuten näyttelyitä edes pidettäisiin?

Ostajalle päänsärky

Taidelainaamon siirtyminen kokonaan verkkoon vei taas yhden mahdollisen näkyvyyden ja myyntipaikan paikallisilta taiteilijoilta. Ostaja saa päänsärkyä skrollatessaan yli 700 työn välillä.

Paikan mainostamiseen ja viitoittamiseen olisi kannattanut uhrata vähän enemmän resursseja, ehkä ihmiset olisivat osanneet vierailla siellä sen sijaan, että ostavat seinilleen painotuotteita Ikeasta. Vai onko koko ajatus taideteosten myymisestä ja ostamisesta nykyään jotenkin hävettävää? Mitä mieltä ovat paikalliset taiteilijat itse?

Kirsi Rajapuro

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset