fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Punaisia päin! – Pitääkö jonkun kuolla ennen kuin liikenteessä opitaan ajattelemaan myös toisia?

Viipurintien ja Aulangontien liikennevalot aikaisin perjantaiaamuna: suoraan ajaville palavat punaiset, mutta keskustan suuntaan Aulangon suunnasta kääntyville vihreät. Kuva: Rauno Lahti
Viipurintien ja Aulangontien liikennevalot aikaisin perjantaiaamuna: suoraan ajaville palavat punaiset, mutta keskustan suuntaan Aulangon suunnasta kääntyville vihreät. Kuva: Rauno Lahti

Olen puolitoista kuukautta kulkenut fillarilla töihin. Jos en itse olisi ollut hereillä ja tietoinen paikallisesta liikennekäyttäytymisestä, henki olisi kai lähtenyt viisi kertaa.

Viimeksi tänään, kun jouduin odottamaan 5–10 sekuntia, että törkeästi päin punaisia ajaneet kolme henkilöautoa saivat kiihdyttää Kansallisarkiston kulmalta Viipurintietä ylämäkeen. Aiemmin valkea pakettivolkkari, hopeanharmaa farmari, mustahko pikkuauto ja turhan iso kuorma-auto tekivät samaa.

Toisaalta: osaavat hyvin nuoret ja vanhemmatkin seniorit kävellä suojatiellä röyhkeästi omaan tahtiinsa sekä kaahata fillarilla tai mopolla samaan tapaan kuin autoilijat.

Olen kiinnittänyt asiaan huomiota jo kauan; reilun kahden vuoden ajan, jonka olen asunut täällä.

Hullummat ensin

Ajan itsekin autoa paljon edelleen kaupungin alueella. Olen joutunut silläkin väistämään tai odottamaan, että hullummat menevät ensin! Mikä ihme tässä on vaikeaa? Punainen on punainen. Se ei ole siellä turhaan! Päälläni on huomiovärit, fillarissa aina molemmat valot takana ja edessä, hämärän vaatiessa. Teen itseni näkyväksi; miksei sekään riitä?!

Jos nyt ilkeä haluaisin olla, voisin toivoa, että moiset käyttäytyjät ajaisivat jonkun hitaamman vanhuksen päälle, tai kärsimättömän lapsen, joka on opetettu siihen, että vihreällä voi mennä. Mukavia hetkiä sitten omaisten kanssa, jatkuvia painajaisia loppuelämän ajaksi? Tai…

Pitääkö kevyen liikenteen edustajan kuolla itse, ennen kuin jokin meidän muiden päässä reagoi asiaan mitenkään ennen kauheaa uutisointia hirvittävästä tapahtumasta!?!

Huomio risteyksiin

Minulla ei ole känny esillä liikenteessä, näillä toisilla sekin voi aiheuttaa vielä kuolettavan lisää pieneen hetkeen keskittymiskyvyn puuttuessa. Ja nyt puhun molemmista osapuolista, niin näistä punaisiin ajajista kuin tolpalla kadunylitystä odottavistakin.

Toivon, että kommenttini herättää ajatuksia ja keskustelua. Virkavallalta toivon huomiointia siviilipirsseillä ja oikealla kalustolla keskeisiin isoihin risteyksiin. Ei ole mitään mielenkiintoa olla läsnä siinä hetkessä, kun edellä mainittuja asioita tapahtuu.

Järkeä toivon; toisten ajattelemista liikenteeseen pyytäen: turvallisempaa hämärän aikaa ja loppuelämää kaikille.

Timo Vainonen

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset