fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Sari Rautio vastaa teatterista huolestuneelle –"Esittävän taiteen asema vahvistuu"

Birgitta Putkonen ja Liisa Peltonen Hämeenlinnan teatterissa Veera Tyhtilän Luoteisväylän rooleissa kymmenen vuotta sitten eli vuonna 2011. Ohjaus oli Hannu Matti Tyhtilän. Kuva: Terho Aalto
Birgitta Putkonen ja Liisa Peltonen Hämeenlinnan teatterissa Veera Tyhtilän Luoteisväylän rooleissa kymmenen vuotta sitten eli vuonna 2011. Ohjaus oli Hannu Matti Tyhtilän. Kuva: Terho Aalto

Nimimerkki Teatterin ystävä esitti huolen teatterin tulevaisuudesta (HKu 13.11.). Nykyisten johtajien tekemä hieno kehittämistyökin alkoi huolesta: henkilöstö oireili, talous sakkasi, kun yleisö ei löytänytkään katsomoon.

Ilo todeta, että nyt teatterin tilanne on hyvä. Edellisen hallituksen johdolla tehty iso työ on kantanut hedelmää, ja se jatkuu.

Henkilöstö viestii, että draama on siirtynyt sinne, minne se kuuluu: näyttämölle. Työrauha on laskeutunut taloon. Talouskin on kohtuullisessa jamassa.

Edelläkävijän roolissa

Maailmakin muuttuu. Uusi esittävän taiteen valtiontukijärjestelmä edellyttää monipuolisen taiteen vahvistamista. Hämeenlinnassa uudistus on jo aloitettu ja tuloksia seurataan innolla ministeriössä ja taidekentällä.

Edelläkävijän rooli on haastava, uusia toimintatapoja kehitetään ilman valmiita malleja. Positiivinenkin muutos jännittää. Esittävän taiteen asema alueella vahvistuu.

Laadukasta kiinnostavaa ammattiteatteria on tarjolla sekä vanhoille että uusille yleisöille. Yhteistyö Verkatehtaan alueella mahdollistaa toiminnan kehittymisen ja fiksumman resurssien käytön. Hallintohimmelin sijaan hallinto tiivistyy.

Tuotantosuunnittelu on helppoa, kun istutaan samassa pöydässä. Eri alojen ammattilaiset kertovat, mitä kannattaa tai ei kannata, mitä kaivataan lisää.

Kustannuksia jaetaan

Teatteri tuottaa yhä kiinnostavia esityksiä itse samalla kun vierailuja lisätään. Se on mahdollista, kun Verkatehdas tarjoaa erilaisia esitystiloja: musiikkia konserttisalissa, teatteria teatterissa, tai ravintolassa, aulassa, milloin missäkin, sisällön mukaisesti.

Yhteistuotannot muiden teatterien kanssa jakavat kustannuksia ja tarjoavat henkilökunnille kiinnostavia töitä.

Nyt henkilökunta ja teatterin hallitus yhdessä valitsevat teatterinjohtajan määrittelemään sisällöt, kehittämään, katsomaan tulevaisuuteen. Edistämään osaltaan maan vanhimman sisämaakaupungin lumovoimaa.

Meidän tehtäväksemme jää mennä teatteriin. Teatteri on parasta paikan päällä!

Sari Rautio

hallituksen varapuheenjohtaja

Hämeenlinnan Teatteri

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset