fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Tehdäänkö päätöksiä faktoilla vai fiiliksellä? – Vetovoimahankkeissa tarvitaan maalaisjärkeä ja arjen ymmärrystä

Kirjoittajan mukaan Hämeenlinnan vetovoimhankkeita koskevat selvitykset ovat arjesta vieraantuneita. Kuvassa Arkkitejti Tuomas Silvennoisen visio tulevaisuuden Hämeensaaresta.

Keskustavisio, Hämeensaari, Asemaranta… Näillä kaikilla hankkeilla on tavoiteltu Hämeenlinnan vetovoiman lisäämistä. Perustuuko oletettu vetovoima tunteeseen vai faktoihin? Selvityksiä kyllä tehdään kovasti, mutta kokonaisuuskuva, arjen ymmärrys ja erityisesti taloudellinen vaikutusten arviointi on hukassa.

Hämeensaaren suunnitelmassa oletuksena oli, että tuhat ihmistä tulee areenaan pyörällä ja että uusien työpaikkojen määrän voi päätellä toimistoneliöistä. Kun tutkittiin mahdollisuuksia muuttaa mökeistä ympärivuotisia, laskettiin kunnan kuluiksi tiemaksut ja runkovesiputket.

Asemanrannan pysäköintiselvityksessä puolestaan todetaan, että Verkatehtaalla ja muissa kulttuuripalveluissa vierailevat voivat käyttää aseman pysäköintiä. Eipä tullut ilmeisesti vilkaistua Keinusaaren tyhjään pysäköintitaloon.

Miksi kukaan ei haasta näitä arjesta vieraantuneita selvityksiä? Missä ovat laskelmat kokonaisvaikutuksista? Missä on vaihtoehtoiset ehdotukset?

Tarua vai totta?

Jos vaihtoehtoja ei haluta, niin eipä ole askelmerkkejä edetä, jos ainoa suunnitelma äänestetään nurin.

Päätöksentekijöiden tulee ymmärtää päätösten taloudelliset seuraukset ja niiden inhimilliset seuraukset.

Nyt tarvitsemme päättäjiä, jotka ovat kykeneväisiä ymmärtämään mikä on tarua ja mikä on totta.

Kaikista puolueista varmasti löytyy niitä ehdokkaita, jolla talousosaaminen, maalaisjärki ja arjen ymmärrys mahtuvat samaan pakettiin.

Kirsi Lehto

kuntavaaliehdokas (kok.)

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset