fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Turvaväli, käsihygenia, maski

Tehtaalla on käytetty kasvomaskeja ja muita koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä toimenpiteitä. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Niin kuin otsikko kertoo, niin siinä järjestyksessä tämäkin hetki.

Suurin osa harmikseni tuudittautuu maskin taakse, virukselta suojaan. Muistakaa, ettei maski ole se varsinainen suoja, vaan tuttu asia: turvaväli.

Maskin käyttö: Kun laitat kasvoille maskin renkuloista, asetat sen kasvoille, sen jälkeen siihen ei kosketa. Jos aivastat maski kasvoilla, vaihdat, jos koskettelet maskia, vaihdat, jne.  Kun syöt, otat pois maskin ja vaihdat, kun puhut puhelimessa, otat pois jne.  Sitä ei jätetä roikkumaan leuan alle, korvan lehdelle.

Kun otat pois maskin, pese kädet (tai käsidesi) ennen sitä, tai ota ensin pois kertakäyttöhanskat ja sitten vasta maski.

Ajatelkaas, jos leikkaava lääkäri toimisi väärin maskin kanssa? Ette luultavasti menisi edes vastaanotolle.

Väärinkäyttöä näkee liikaa, eikä turvaväliä pidetä.  Väärin käytettynä maski on terveysriski.

Siihen kaupan hyllyn eteen ei tarvitse mennä koko perhe + kärry, riittää kun yksi hakee hakemansa tuotteen, eli vältetään mahdollisimman paljon turhaa ihmispaljoutta.

Ja te, jotka katselette henkilöitä, joilla ei ole kuuluisaa maskia, älkää tuomitko heitä. Heillä on taustallaan eri asiat kuin Teillä, jotka voitte käyttää maskia. Myönnän, että on taas niitäkin, jotka eivät vaan viitsi.

Mitä nuoriin tulee, niin vanhemmat voisivat oikeasti jutella heidän kanssaan asiasta. Ei iltamiin tarvitse juuri nyt mennä, eikä keikoille.  Keretään ensi vuonnakin, niin kuin me kaikki.

Jos te vanhemmat ette osaa kertoa viruksesta jälkeläisillenne, kysykää ammatti-ihmisiltä.

Äitinä toivon jokaisen nyt ajattelevan muitakin kuin itseään. Tämä koskee meitä kaikkia – olemme yhtä. Käyttäkää liikkuessanne turvavälejä, peskää kädet aina kun menette kotiin + desi, kun menette esim. kauppaan, linja-autoon tai junaan, joissa tiedätte olevan ruuhkaa.

Yritetään jaksaa tämä poikkeustila ja välitetään toisistamme.

Nuorissa on tulevaisuus, vai onko?

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset