fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Urheilubisnes – hyvä vai huono?

Tapparan Toni Utunen ja HPK:n Miska Ronkainen luistelevat tasajalkaa joukkueidensa välisessä ottelussa 23. helmikuuta Rinkelinmäen jäähallissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Tapparan Toni Utunen ja HPK:n Miska Ronkainen luistelevat tasajalkaa joukkueidensa välisessä ottelussa 23. helmikuuta Rinkelinmäen jäähallissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Kilpaurheilu on nykypäivinä läpi maailman ihmisiä kiinnostava jättibisnes – business vailla vertaa. Suomeksi tulkittuna: urheilu on huomattava liiketoimi.

Joukkuelajeissa peleihin osallistuvat urheilijat ovat kaupankäynnin kohteina. Urheilijat treenaavat ja trimmaavat itsensä niin hyvään kuntoon, että heillä olisi mahdollisuus hyvään ansaintaan.

Hämeenlinnalle jääkiekkoilu on tärkeä laji. Kaupunki on perinteinen jääkiekkokaupunki. Tämän vuoden huono HPK-menestys kismittää monia. Toki tilanteen uskotaan paranevan kauden lopulle.

Polemiikki paikallaan

Kaltaiseni vanhan liiton miehet suhtautuvat hieman kriittisesti jääkiekkoammattilaisuuteen, ehkä jopa kerettiläisesti. Urheilu ja liikunta laajastikin on niin tärkeää, että polemiikki kaikesta siihen liittyvästä on aika ajoin paikallaan.

Kun nuorten lahjakkaiden kiekkoilijoiden suurin pyrkimys näkyy olevan päästä NHL-kaukaloihin tai itään päin KHL:n peleihin ruplia tienaamaan, se pistää mielen miettimään.

Valitettavan moni nuori urheilija on treeni-innoissaan unohtanut tai laiminlyönyt opiskelun ja koulutuksen. Aina kannattaa muistaa, että elämä jatkuu ammattimaisen urheilu-uran jälkeenkin.

Jos ammattiurheilijan pankkitili kilpauran jälkeen huokuu tyhjyyttään (se on mahdollista aika usein!) ja jos itsellä ei ole kunnon koulutusta eikä kunnon siviiliammattia, voi tyhjän päälle putoaminen olla karvasta.

Raakaa bisnestä

Vielä karvaampaa on, jos väkivaltaisissa peleissä on tullut pysyviä fyysisiä vammoja. Psyykkisetkin vauriot ovat usein arkipäivää.

Joukkuelajeissa, eritoten jääkiekossa, pelaajat ovat kauppatavaraa. Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen oikeudet siirtyvät muille. Pelaajia ostetaan, myydään ja vaihdetaan. Jos esimerkiksi Amerikan mailla puolisotkin ovat mukana, myös heidän on vaihdettava asuinpaikkaa heti, kun käsky käy.

Pahat kielet ovat kertoneet, että ammattilaisurheilu on raakaa bisnestä. Sille väitteelle en osaa esittää vakuuttavaa vastalausetta. Ehkä joku viisaampi voi oikaista tämän jutun virheelliset käsitykset.

Ahti Hietanen

keskitason pohdiskelija

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset