Kaupunkiuutiset

Mielipide: Uudet asukkaat tuovat ostovoimaa keskustaan

Kirjoittajan mukaan monet kaupunkiin muuttavat haluavat asua nimenomaan keskustassa, ja siksi sen täydennysrakentaminen on tärkeää. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Teppo Turjan johdolla perussuomalaiset ovat aiempaa voimakkaammin todenneet (mm. kolumni, HKu 16.9.), ettei Hämeenlinnan keskustan täydennysrakentaminen lisää sen elinvoimaa. Olen asiasta täysin eri mieltä.

Kun keskustaa tiivistetään, niin kaupungin laidoilla tarve muuttaa luonnontilaisia alueita asuinalueiksi alenee. Tiivistäminen on siten myös ympäristön kannalta edullista.

Lisäksi, keskustassa ei tarvitse investoida verorahoja infrastruktuuriin. Kadut, vedet, sähköt ja muut vastaavat ovat jo valmiina.

Kaupunkiimme muuttavista uusista asukkaista monet haluavat asua keskustassa. Uudet asukkaat lisäävät ostovoimaa.

Kun asukkaita on riittävästi, kannattaa alueelle sijoittaa laadukas ruokakauppa. Tämä taas lisää pienempien kivijalkaliikkeiden halukkuutta sijoittautua lähistölle.

Nyt kun toripaviljonkisuunnitelmista oheistoimintoineen on luovuttu, kehittämishaasteet liittyvät erityisesti Reskaan. Se voisi olla kaupunkilaisten olohuone, jossa viihtyisi myös alakuloisina syysiltoina.

Reskan uudistuminen ja erityisesti sen osittainenkin kattaminen edellyttää, että naapurikorttelit ovat mukana suunnittelemassa ja osaltaan rahoittamassa hanketta. Tämä tuskin onnistuu ilman Ruusukorttelin huomattavaa uudisrakentamista.

Kaupungin ydinkeskustan ilme on tärkeä mielikuvan luoja turismin kannalta. Mikäli turisti yöpyy kaupungissa, tapahtuu se todennäköisimmin juuri keskustassa ja yöpyjä yleensä vierailee torilla sekä kävelykadulla. Ei ole yhdentekevää minkälaisia some-päivityksiä täältä maailmalle lähetetään.

Pohjimmiltaanhan täydennysrakentamisessa on kyse verovarojen järkevästä käytöstä sekä siitä, halutaanko kaupunkiin lisää elinvoimaa, ostovoimaa ja verotuloja tuovia asukkaita.

Pekka Arvio

valtuutettu (kok.)

Hämeenlinna

Uusin Kaupunkiuutiset

21.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

22.10.2020