Kaupunkiuutiset

Mielipide: Vedetön palstaviljelykö uusi toimintatapa? – 4H-yhdistyksen tyly linja ihmetyttää

Variksenpelätin pällisteli hämeenlinnalaisella viljelypalstalla pari kesää sitten. Kuva: Esko Tuovinen
Variksenpelätin pällisteli hämeenlinnalaisella viljelypalstalla pari kesää sitten. Kuva: Esko Tuovinen

4H-yhdistys on ottanut hoitaakseen Hämeenlinnan viljelypalstojen vuokrauksen ja kehuu kotisivuillaan pitkällä kokemuksellaan palstaviljelyn järjestämisestä kaupunkiympäristöissä ja edustavansa viljelypalstatoiminnassaan myös niin sanottuja uusia toimintatapoja.

Onko palstaviljelijöiden jättäminen ilman kasteluvettä tulevana kasvukautena nyt tämä uusi toimintamuoto: vedetön viljely?

Mitä muita uusia palveluja kaupunkilaiset eli viljelijät saavat sillä yli 8 000 euron vuositulolla? (Sivujenne mukaan vuokralla 350 aarin kokoista palstaa, joista maksetaan 23 euroa aarilta vuodessa.)

Tästä summasta vain puolet menee yhdistyksen teknisen asiantuntijan mainitsemiin hänelle yllätyksenä tulleisiin vesikustannuksiin.

Palstaviljely on kaikkia kaupunkilaisia palveleva harrastus, jonka suosio lisääntyy koko maassa ja lisää myös Hämeenlinnan kiinnostavuutta ja viihtyisyyttä asumisympäristönä.

Palstaviljelijöiden palstat lukuisine kasveineen ja vuodenajan mukaan vaihtelevine ilmeineen ovat esimerkiksi Latokartanonkujan kaupunkipyöräilijöiden ja ojoislaisten asukkaiden maisemallinen ilonaihe, joka vedentoimituksen puuttumisen takia tulee mitä ilmeisemmin näivettymään.

Viljelijät, joista osa on jo vuosia ”maisemoinut” Ojoisten peltoja ja satsannut uusiin kasveihin ja palstaansa, eivät kaikki jaksa lähteä Vanajasta vettä kantamaan.

Toivottavaa olisi, että 4H ylevien toimintaperiaatteidensa (”Viljelypalstatoimintaan avautuvat uudet toimintatavat mahdollistavat yhä useamman kaupunkilaisen aktiivisuuden.”) mukaisesti olisi neuvotellut viljelijöiden kanssa palstojen hoitoon liittyvistä uusista toimenpiteistä.

Ihmisten jättäminen pelkän oman aktiivisuuden varaan ei varmaankaan ole 4H:n toimintaideologian mukaista. Neuvonta ja opastus esimerkiksi maahanmuuttajien perunanviljelyyn olisi ollut tarpeen jo aiemmin.

Palstoja voisi myös markkinoida aktiivisemmin ja positiivisemmin, ainakin Ojoisille mahtuisi viljelijöitä vielä.

Tyly ilmoitus palstojen vedettä jättämisestä toimii nyt täysin väärään suuntaan.

Juha Laurikainen

Hämeenlinna

Lue myös:

Viljelypalstojen vuokralaiset närkästyivät: 4H-yhdistys päätti lopettaa kasteluveden toimittamisen Ojoisten ja Lammin viljelypalstoille – Kysyimme miksi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset