fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Viihtyisä asuminen parantaa elämänlaatua

Televisioko aina kunniapaikalla? Hämeenlinnan Asemanrannan malliasunto vuodelta 2018. Kuva: Tomi Vesaharju
Televisioko aina kunniapaikalla? Hämeenlinnan Asemanrannan malliasunto vuodelta 2018. Kuva: Tomi Vesaharju

Viisasten kiveä ikääntyneiden ihmisten asumisen järjestämiseen on kovasti etsitty (Herra 74, HKu 11.9.)).

Kokoamalla pelkästään ikäihmisiä samaan asuntokohteeseen saadaan kyllä koolle näennäisen harmoninen joukko kansalaisia, mutta jäävätkö silloin aloitteellisuus, keskinäinen vuorovaikutus ja yhteiset näkemykset liian heikoiksi ja kapea-alaisiksi.

Pitäisikö kenties puhua ihmisystävällisestä asumisesta sisältäen laajalla kirjolla eri-ikäiset kansalaiset?

Yksin asuminen lisääntyy

Jäseniä taloyhtiöiden hallituksiin saadaan usein ainoastaan puoliväkisin, mistä syystä asukastoiminnan aktivoiminen lienee yhtiöhallituksille turhaksi ja vieraaksi koettu toiminto. Yksin asuminen näyttää lisääntyvän kaikissa ikäryhmissä jatkuvasti.

Tällainen kehitys lisää riskiä yksinäisyyden tunteen kokemiseen ja ihmissuhteiden vähenemiseen etenkin iäkkäiden henkilöiden keskuudessa. Puutarhakeinu asuntoyhtiön pihalla voi toimia hyvänä ensiapuna tilanteeseen kesäaikoina. Laajemmin ajatellen tulisi löytää useita erilaisia tapoja mielekkään ja sisältörikkaan elämän kokemiselle.

Uusi tapa aktiivisen asukastoiminnan toteuttamiseksi on asukkaiden tutustuminen toisiinsa jo ennen asuntojen tekemiseen ryhtymistä. Tällöin ihmisten välinen toiminta käynnistyy tutustumisen jälkeen luontevasti ja jatkuu uusiin asuntoihin muuttamisen jälkeen.

Edullisia energiaratkaisuja

Tulevista asunnoista saadaan asukkaiden tarpeisiin perustuvia ja toimivia asuntoja. Kerrostalossa voidaan ”hienojen” kokoustilojen lisäksi toteuttaa jokaiseen kerrokseen valoisa seurustelutila yhteisen tv:n kera tai ilman sitä. Asukkaiden iän karttuessa tarve erilaisiin palveluihin lisääntyy. Tämä huomioidaan etukäteen varautumalla ulkopuolisten palvelutuottajien toimintaan yhteisessä asuintalossa.

Asumisesta saadaan miellyttävää asunkohtaisilla lämmitys- ja viilennysratkaisuilla. Edulliseksi asuminen muodostuu lämmön talteenoton, aurinkoenergian hyödyntämisen, matalaenergiavalaistuksen ja muiden energiaratkaisujen ansiosta.

Asumiskustannuksiltaan samankokoinen uusi asunto voi olla nykyiseen asuntoon verrattuna selvästi edullisempi.

Koteihin vessan läpi?

Yhdistämällä keskenään omistusasuminen ja vuokra-asuminen voidaan välttää eriarvoisuuden mukanaan tuomaa eriytymiskehitystä. Valitsemalla ekologiset rakennusmateriaalit ja rakentamistavat päästään pitkäikäisiin ja kestävän kehityksen mukaisiin asuntoihin.

Pienten asuntojen suunnittelun uusin innovaatio, jossa sisäänkäynti asuntoon tapahtuu WC:n läpi, on karmeudessaan vertaansa vailla.

Kenenkään aktiivisen ihmisen ei pitäisi joutua asumaan 16 tai 20 neliömetrin kokoisessa asunnossa, koska ne ovat yksinkertaisesti liian pieniä ja ahtaita. Inhimillisesti katsoen asunnon pienin koko tulisi olla noin 40 neliömetriä.

Malleja on jo olemassa

Puutarhakeinun lisäksi taloyhtiön pihalle voidaan rakentaa vaikkapa pihasauna, toiminnalliset terassit sekä muita asukkaille sisältöä lisääviä asioita. Suunnittelijoiden pöydillä erilaisia hyvään elämään liittyviä viihtyisän asumisen malleja on jo olemassa.

Ennakkoluulottomuudella, pitkäjänteisyydellä ja rohkeudella voidaan onnistua siirtymään kohti ihmisystävällisen hyvinvointiasumisen toteuttamista.

Kari Marttinen

Janakkala

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset