fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Voisiko pieneläkeläistä kohdella ihmisenä?

Kirjoittajan mielestä Kela on koronaan vedoten sulkenut eläkeläiset yhteiskunnan ulkopuolelle. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Kun pienellä työeläkkeellä elävälle ihmiselle tulee pakollisten menojen jälkeen yksikin ylimääräinen meno, se saattaa kaataa koko talouden. Kelahan ei tätä osaa laskea. Ensinnäkään, me emme saa asioida Kelan toimistossa. Vedotaan koronaan.

Puhelimessa he eivät ymmärrä puhetta. Kun ihminen joutuu hakemaan toimeentulotukea silmälääkäriä ja laseja varten, päätöksessä lukee, että tukea olisi haettu asuntolainan korkoihin (mitä käytännössä ei edes ole).

Erään puhelinkeskustelun mukaan virkailija kertoi heidän olevan korkeasti koulutettuja, mutta jos puhutun ymmärtämisessä on noin suuria vaikeuksia, en enää ihmettele laskutaidon puutetta.

Kela ei hyväksy eläkeläisen sähkö-, sähkönsiirto- ja puhelin- sekä lääkekuluja menoiksi, saatikka asuntolainan lyhennyksiä. Ainoa, mikä hyväksytään, on hoitovastike.

Kuukaudessa 1 100 euroa eläkettä saavalle he laskevat ylijäämää yli 420 euroa kuukaudessa. Heille täytyy toimittaa kolmen kuukauden ajalta tositteet tuloista, mutta menoissa huomioidaan ainoastaan kuluva kuukausi.

Meiltä vaaditaan, että asiat hoidetaan digitaalisesti, mutta jos ei ihmisellä ole varaa laitteita hankkia, niin milläs hoidat? Kelan vastaus on tähän: mene kirjastoon hoitamaan.

Kun omat taidot eivät riitä näiden laitteiden käyttöön, Kelan vastaus on “sinun täytyy vain keksiä, miten saat asiasi hoidettua”.

Meidät eläkeläiset muutenkin, koronaan vedoten on suljettu yhteiskunnan ulkopuolelle, voisiko edes Kela kohdella heidänkin palkanmaksajia ihmisinä? Nyt, yli kaksi kuukautta Kela ja kunnan sosiaalitoimi on pompotellut asiakkaan hakemusta keskenään. Kumpikaan ei pysty tekemään kuin kielteisiä päätöksiä.

Asiakas pakotetaan tekemään velkaa oman terveytensä vuoksi. Tuntuu vähintäänkin oudolta, että ihminen, joka tarvitsee apua niin sanotusti kertaluontaisesti, sivuutetaan täysin säännöllisten asiakkaiden tieltä.

He, jotka eivät koskaan ole veroja maksaneet tälle yhteiskunnalle, eivätkä tule maksamaankaan, kun Kela (veronmaksajat) pitävät huolen, että heillä on bemarit ja kalleimmat älypuhelimet, mitä kaupoista löytyy, ovat etuoikeutettuja.

Kela kyykyttää eläkeläisiä

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset