fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Mieluummin valistusta kuin rajoituksia – Tietokone voi olla nuorelle ainoa yhteys ulkomaailmaan

Koululaisilla on Hämeenlinnassakin ollut jo vuosia käytössään erityyppisiä kannettavia tietokoneita. Kuva: Riku Hasari, arkisto Kuva: Riku Hasari / HäSa
Koululaisilla on Hämeenlinnassakin ollut jo vuosia käytössään erityyppisiä kannettavia tietokoneita. Kuva: Riku Hasari, arkisto Kuva: Riku Hasari / HäSa

Hämeenlinnassa saivat koululaisten vanhemmat 6. toukokuuta Wilma-viestin kaupungin opetuspalveluilta, jossa kerrottiin uusista aikarajoituksista oppilaiden opetusvälineiksi luovutettuihin Chromebookeihin.

Viestin mukaan etäyhteyksiä käyttämällä estetään koneen käyttö kello 23–06 väliseksi ajaksi riittävän lepoajan takaamiseksi.

Toivon kuitenkin, ennen näiden rajoitusten käyttöönottoa harkittaisiin uudelleen.

Pelastava tekijä

Joillekin lapsille ja nuorille juuri nämä kaupungin opiskelukäyttöön luovuttamat Chromebookit saattavat olla ainoa väline yhteydenpitoon ulkomaailman kanssa – eikä pelkästään pahoissa aikeissa.

Mahdollisuus ottaa yhteyttä esimerkiksi mielenterveyspalveluihin, ystäviin tai viranomaisiin voi olla jopa konkreettisesti pelastava tekijä.

Oli sitten kyse ahdistuksesta, masennuksesta, kotiväkivallasta taikka muutoin tilanteesta, missä nuori kokee epävarmuutta tai mahdollisesti pelkoa, on yhteydenoton vaihtoehdon estäminen väärin.

Useat meistä muistanevat myös omalta kohdaltaan ne yöt, kun on maannut omassa sängyssään ajatuksissaan pyörien. Jos lapsi tai nuori kokee mahdollisesti jopa fyysisen väkivallan uhkaa, ei ratkaisu todellakaan ole poistaa heiltä sitä ehkä ainoaa välinettä, millä apua saattaisi saada.

Tärkeitä kanavia

Wilma-viestissä mainitaan myös, että etähallintaa käyttäen on mahdollisuus rajoittaa koneen valikoimiin vain opetuspalveluiden ja -hallinnon hyväksi katsomiaan sovelluksia.

Jos nyt kuitenkin päädytään rajoituksien tarpeellisuuteen, olisiko mahdollista (edelliseen vedoten) jättää joitakin yhteydenottokanavia käyttöön myös yöajaksi? Voiko laitteille määritellä käyttöön esim. mielenterveyspalveluita tarjoavat tahot sekä viranomaiskanavia?

Tiedän, että moni nuori käyttää nukkumisaikaansa surffailuun ja tietotekniikan parissa hönöilyyn. Ratkaisu tähän ei siltikään ole minusta holhoaminen, vaan valistus ja oman kantapään kautta oppiminen, sekä vain äärimmäisissä tapauksissa ehdottoman hyvin perustein tapahtuva rajoittaminen.

Vähäinen vaikutus

On jopa sinisilmäistä kuvitella, että nuoret käyttäisivät aikansa nukkumiseen ilman koulun luovuttamaa Chromebookia.

Suurimman osan kohdalla Chromebookin käytön estäminen ei ole käänteentekevää, heillä kun on jo kodin tarjoamina useita eri vaihtoehtoja: älypuhelimia, pelikoneita ja niin edespäin.

Lisäksi toivomani harkinnan pohjaksi viimekesäisiä kokemuksia: Joillekin luokille annettiin tehtäväksi kerätä kasvioon kuvia eri kasveista. Hyvä tehtävä, luonnossa käyskentely ja kasvien tunnistus ei todennäköisesti vahingoita ketään – ainakaan pysyvästi. Koulujen opetuskäyttöön luovuttamat koneet kerättiin silti kesän ajaksi pois, juuri ne samaiset koneet, joilla kasvio piti tehdä.

Minna Heinonen-Pesonen 

(kok.)

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset