Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Mies Washingtonista tupsahti torikahville – "Kesäinen Hämeenlinna on aina reissun arvoinen"

Parisenkymmentä vuotta ulkoministeriössä työskennellyt Jaakko Lehtovirta kävi viime viikolla Hämeenlinnassa moikkaamassa vanhoja koulukavereitaan. Kuva: AP Sarjanto
Parisenkymmentä vuotta ulkoministeriössä työskennellyt Jaakko Lehtovirta kävi viime viikolla Hämeenlinnassa moikkaamassa vanhoja koulukavereitaan. Kuva: AP Sarjanto

Asemantaustalla kasvanut ja lyseosta ylioppilaaksi kirjoittanut Jaakko Lehtovirta on parisenkymmentä vuotta työskennellyt Suomen ulkoministeriön palveluksessa.

Akateemiselta taustaltaan hän on filosofian tohtori.

– Lähdin Turkuun opiskelemaan yleistä historiaa, vaikka rehellisesti sanottuna minulla ei ollut mitään ammatillista visiota. Tutkiminen ja vanhat ajat kiinnostivat, Lehtovirta muistelee.

Valmistuttuaan hän vietti 1990-luvun yliopistolla erilaisissa työsuhteissa ja väitöskirja Iivana Julman hallitsijakuvasta hyväksyttiin vuonna 1999.

Vuosituhannen vaihde toi kuitenkin mukanaan elämänmuutoksen.

Ulkoministeriöön haettiin vuoden 2001 valmennuskurssille ihmisiä, joilla oli Venäjä-tuntemusta ja Lehtovirta haki ja pääsi mukaan. Ensimmäinen ulkomaankomennus oli Suomen YK-edustustossa New Yorkissa. Sieltä tie vei Suomen Malesian-suurlähetystöön Kuala Lumpuriin neljäksi vuodeksi.

– News Yorkin kansainvälisyyden jälkeen muutos oli melkoinen, sillä pienessä suurlähetystössä Suomea edustettiin vain Malesian ja Brunein suuntaan. Siellä edustusto oli orientoitunut etenkin suomalaisen liike-elämän edistämiseen.

 

Lehtovirta palasi kotimaahan vuonna 2008, jolloin hänet sijoitettiin ulkoministeriön Venäjä-yksikköön.

– Elettiin keskellä Georgian sotaa ja sukkuladiplomatian aikaa. Ulkoministeri Alexander Stubb matkusti tiiviiseen tahtiin ympäri Eurooppaa neuvottelemassa taisteluiden lopettamisesta. Tuo aika oli diplomaatin urani todellinen tulikaste, Lehtovirta sanoo.

Vuonna 2010 Lehtovirta nimitettiin Suomen Moskovan suurlähetystön poliittisen sektorin vetäjäksi. Työsarkana oli seurata ja raportoida Venäjän ulkopolitiikkaa ja sisäistä poliittista kehitystä.

– Se on mielenkiintoisimpia tehtäviä mitä talolla on tarjolla. Moskova oli minulle aivan erityinen paikka, koska tiesin siitä etukäteen paljon, Silti yllätyin, kuinka mukava kaupunki se on asua. Siellä on rajoitettu autoilua, kunnostettu puistoja ja kehitetty pyöräteitä sekä julkista liikennettä.

 

Ulkoministeriössä tehtävät vaihtuvat 3-4 vuoden välein ja vuonna 2013 Lehtovirta lähti Suomen Japanin edustuston kakkosvirkamieheksi Tokioon.

– Japanissa tykätään ihan hirveästi Suomesta, joka on siellä selvästi tunnetuin Pohjoismaa. Sibelius on siinä yksi iso tekijä. Muumit tunnetaan todella hyvin ja niihin suhtaudutaan yllättävän syvällisesti, jopa filosofisesti, Lehtovirta pohtii.

– Japanilaiset ovat ottaneet Suomesta neuvolamallin, josta käytetään siellä lähes samaa sanaa eli neuboraa. Heitä kiinnostaa myös suomalainen vanhustenhoito ja äitiyspaketti on kova hitti.

 

Vuonna 2016 Lehtovirta palasi Suomeen ulkoministeriön Venäjä-yksikön päälliköksi.

– Tehtävä avasi minulle taas laajan kosketuspinnan myös kotimaan asioihin. Yksikön kautta kulkevat kaikki suurvallan asiat ja samalla se koordinoi koko valtioneuvoston Venäjä-toimia siten, että ne vastaavat hallitusohjelmaa.

Kuluneen vuoden Lehtovirta on asustanut Washingtonissa, jossa hän on työskennellyt johtavana asiantuntijana Atlantic Councilissa. Kyseessä on ajatushautomo, joka on erikoistunut ylläpitämään Yhdysvaltojen Eurooppa-suhteita.

– On virkistävän erilaista olla taas tutkijan roolissa. Sikäläisiä kiinnostaa tietenkin hyvin paljon Suomen ja Venäjän suhteet. Kokonaiskuvassa amerikkalaisten perspektiivi Venäjään on aiempaa etäisempi ja Kiinasta puhutaan siellä tällä hetkellä huomattavasti enemmän, Lehtovirta kertoo.

 

Helsingissä asuva Lehtovirta käy vanhassa kotikaupungissaan ainakin pari kertaa vuodessa.

– Kesäinen Hämeenlinna on poikkeuksellisen kaunis ja aina reissun arvoinen. Muutoksen tuulet ovat puhaltaneet, mutta onneksi myös paljon vanhaa on saatu säilytettyä.

Komennus Washingtonissa päättyy kesän lopussa. Diplomaatti on tällä erää palaamassa Suomeen, mutta tulevaisuudesta ei voi vielä puhua.

– Tähän työhön kuuluu vaihtaa maisemaa aika ajoin. Ammatissani on tarjolla mielenkiintoisia haasteita, mutta olen myös puhtaasti utelias siitä, millaista elämä ulkomailla on, Lehtovirta tunnustaa.

– Yhteyttä pidetään kuitenkin jatkuvasti kotimaahan ja edustustossa puhutaan suomea, joten ei se niin dramaattiselta tunnu. Suomi on aina mielessä.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset