fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Miesten aamukahviporukka ei seniorineuvolaan halua, mutta silti Olli Toivanen ja Pentti Repo vievät asiaa eteenpäin kaupungin päättäjille

Kotona asuville ikäihmisille pitäisi saada uudenlainen hoitopolku. Pentti Revon ja Olli Toivasen mielestä neuvola-ajatusta tulisi hyödyntää vauvasta vaariin.
Pentti Repo ja Olli Toivanen ovat ideoineet seniorineuvolaa ikäihmisille. He aikovat viedä asian aina kaupunginvaltuustolle asti. Kuva: Tuulia Viitanen
Pentti Repo ja Olli Toivanen ovat ideoineet seniorineuvolaa ikäihmisille. He aikovat viedä asian aina kaupunginvaltuustolle asti. Kuva: Tuulia Viitanen

Sote pyörähtää jälleen käyntiin. Hämeenlinnan ikäihmisten raadin puheenjohtaja Pentti Repo pohtii, että seniorikansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut pitää uudistaa samalla.

Hän on ollut ideoimassa seniorineuvolaa, joka toimisi lähipalveluna. Viime syksynä Repo oli esittelemässä ajatustaan Pro Ojoinen -liikkeen tilaisuudessa.

Repo ja Ojoisten terveysaseman puolesta puhunut Olli Toivanen löysivät nopeasti yhteisen sävelen.

Molempien mukaan sekä Idänpään että Ojoisten terveysasemat ovat malliesimerkkejä siitä, miten lähipalvelut pitäisi toteuttaa. Heidän mielestään niistä tulisi ottaa oppia uutta rakentaessa.

Turhat lääkärikäynnit pois

Suomalainen neuvolajärjestelmä on ainutlaatuinen ja hyväksi havaittu.

– Miksei siitä voisi jalostaa senioreille sopivaa mallia? miehet kysyvät.

Toivanen tosin sanoo, että hänen aamukahviporukkansa on sitä mieltä, etteivät he mihinkään neuvolaan enää mene.

– Voi se nimi joku muukin olla, mutta seniorineuvola kuvaa aika hyvin, mitä palvelu olisi, Toivanen jatkaa.

Idea on tuttu lasten neuvoloista. Vastassa on tuttu terveydenhoitaja, joka tuntee asiakkaansa. Yhdessä kartoitetaan tarpeita voinnin mukaan ja seurataan tilannetta. Kun henkilökunta tuntee oman alueensa kuin omat taskunsa, voidaan resurssit mitoittaa sen mukaan eikä tyhjäkäyntiä ole.

Neuvola olisi myös turvallinen ja tuttu. Kun asiakas ja henkilökunta tuntevat toisensa, syntyy luottamus. Tällöin myös joka reissulla ei tarvitse kerrata koko henkilö- ja hoitohistoriaa.

Repo ja Toivanen näkevät, että nykysysteemi kuormittaa paljon lääkäreitä. On aivan turhia lääkärikäyntejä, jotka selvittäisiin kuuntelevalla ja osaavalla hoitajalla.

Hiilijalanjälki pienenee

Koronapandemian takia kaupungin talous on entistä tiukemmalla. Se varmasti tarkoittaa terveyspalveluissa toiminnan tehostamista. Miten se istuu lähipalveluajatukseen?

– Kysehän on lakisääteisistä palveluista. Sote lähtee jälleen liikkeelle, ja me kyllä uskomme, että seniorineuvola-ajatusta ja lähipalveluita tulisi olla. Mitä pidempään ihmiset pärjäävät kotona, sitä halvemmalla yhteiskunta pääsee. Neuvola myös säästää kustannuksia, koska se ei kuormita lääkäreitä läheskään niin paljon kuin nykysysteemi.

Toivasen mukaan lähipalveluita käytettäessä myös hiilijalanjälki on pienempi.

– Ei välttämättä tarvita autoa vaan lähelle voi kävellä.

Toivasen ja Revon mielestä nykyjärjestelmä on epätasa-arvoinen. Hoidon taso riippuu paljolti asuinpaikasta.

Ikäihmiset

Joka neljäs hämeenlinnalainen on yli 65-vuotias.

65 vuotta täyttäneiden osuus Hämeenlinnassa kasvaa vuoteen 2040 asti. Samalla hoitovaatimustaso nousee, sillä yli 75-vuotiaiden osuus puolitoistakertaistuu nykyisestä.

Yli 75-vuotiaista kotona asuu yhdeksän kymmenestä. Heistä noin viidennes on kotihoidon asiakkaita.

Ikäihmisten raati vie seniorineuvola-ajatusta kaupungin päättäjille. Sen lisäksi raati ehdottaa, että viestintästrategiassa huomioitaisiin entistä paremmin ne ihmiset, jotka eivät käytä digitaalisia palveluita.

 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset