Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Mitä tehdä, kun koira on innokas vahti ja haukkuu lähes kaikkea?

Kieltämisestä ei ole juurikaan apua koiran turhaan haukkumiseen. Kuva: Risto Sauso
Kieltämisestä ei ole juurikaan apua koiran turhaan haukkumiseen. Kuva: Risto Sauso

Koirassani on sen verran innokasta vahtia, että ovelle koputukset ja ohi ajavan auton hurinat pitää haukkua. Asumme omakotitalossa, joten naapurit eivät häiriinny, mutta välillä mekkala häiritsee itseäni – ja etenkin puolisoani… Joskus tulee myös vääriä hälytyksiä. Hiljaa -komennukset eivät tehoa, koiran pitää mielestään haukkua ”riittävästi”. Saisiko tapaa kitkettyä?

Ankara komentaminen (ja huutaminen) on vahtihaukkumisen vaientamiseksi yleisesti käytetty, mutta huonosti tehoava konsti. Sanotaan, että tässä tilanteessa koira voi ymmärtää ihmisen äänekkään kieltämisen vain osallistumisena tunkeilijan karkottamiseen. Ehkäpä se kuvittelee, että omistaja huutaa ”ei” ja ”hiljaa” ovella koputtelijalle tai ohiajavalle autolle? Oli miten oli, kieltäminen ei useinkaan tepsi, vaan koira lopettaa vasta kun itse katsoo homman hoidetuksi.

Kärkäs vahti haukkuu helposti

Oma koirani Kalle on pienestä koostaan huolimatta varsin kärkäs vahti ja haukuskelee samalla tavoin sisälle pyrkiviä; toisinaan sekin saattaa herkistyä kuulemaan jotakin, mistä minulla ei ole aavistustakaan. Ja toisinaan tiedän, mitä se haukkuu, esimerkiksi keittiössä tiskatessani Kalle kuvittelee kolahtelevia astioita ulko-oven kolahduksiksi ja nostaa mekkalan. Haukku loppuu viimeistään kun menen itse ovelle ja osoitan Kallelle, ettei siellä ole ketään.

Järjestä muuta mietittävää

Turhia hälytyksiä kannattaa aina kommentoida sanomalla vaikka höpöhöpö – ei nuhtelevasti eikä äkäisesti, vaan käyttäen iloista, leikkisää äänensävyä. Tällöin koira tajuaa tilanteen: terhakkaa vahtimista ei tarvita, vaan se voi ottaa rennosti.

Jos sitten joku on ovella koputtelemassa, annetaan koiran muutaman kerran haukkua, jonka jälkeen sanotaan vaikkapa ”hyvä, riittää” ja pyydetään koira istumaan, jonka jälkeen se palkitaan. Suu täynnä syötävää on vaikea haukkua!

Yleensäkin on hyvä pitää mielessä, että pelkällä kieltämisellä on usein hyvin lyhytaikainen tai suorastaan olematon vaikutus. Siksi olisi parempi ohjata koiran huomio johonkin muuhun, toisin sanoen antaa sille joku tehtävä, jonka se hallitsee. Tällöin tarjoutuu mahdollisuus kiitoksiin ja kehuihin, jotka näyttävät toimivan niin koiran kuin kaikkien muidenkin elävien olentojen kasvatuksessa paremmin kuin masentavan tyly ainainen kieltäminen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset