Kaupunkiuutiset Hattula

Mikä ihme vetää rokkibändejä kerta toisensa jälkeen Tyrvännön kylätalolle? – Ulkohuussitkin ovat päätyneet jo videoilla maailmalle

Vanhan luokkahuoneen akustiikkaa kehutaan niin vuolaasti, että The Holy on palannut kylätalolle äänityshommiin kerta toisensa jälkeen.
Arto Ollikainen on Suotaalan-Lahdentaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja Anne Hannukkala sen sihteeri. Kylätalolla on pariskunnan mukaan hyvin kysyntää, mutta talkoolaisia sen kunnossapitoon ei ole ihan riesaksi asti. Kuva: AP Sarjanto
Arto Ollikainen on Suotaalan-Lahdentaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja Anne Hannukkala sen sihteeri. Kylätalolla on pariskunnan mukaan hyvin kysyntää, mutta talkoolaisia sen kunnossapitoon ei ole ihan riesaksi asti. Kuva: AP Sarjanto

Tyrvännöntien varrella oleva kylätalo on viime aikoina tullut tutuksi kulttuurin kautta. Kansainvälistä läpimurtoa tekevä The Holy -yhtye on äänittänyt siellä kaikki levynsä ja vuosi sitten talon kellarissa esitettiin Teatteribarrikadin näytelmää Synnein suljettu.

Rakennus palveli kuitenkin vuoteen 1971 asti kouluna, jonka penkkejä kulutti aikoinaan myös Suotaalan-Lahdentaan kyläyhdistyksen sihteeri Anne Hannukkala.

– Semmoinen turvallinen kyläkouluhan tämä oli, jossa kaikki tunsivat toisensa. Koulu oli kylän keskus. Opettajat olivat kansankynttilöitä ja elämänmenossa muutenkin näkyviä hahmoja, joita kunnioitettiin, Hannukkala muistelee.

Kahden miehen talkoita

Koulutoiminnan loputtua Hattulan kunta piti talossa muun muassa perhepäiväkotia, kunnes kyläyhdistys osti rakennuksen vuonna 2006.

Yhdistys on remontoinut tiloja ja taloa on vuokrattu häihin, hautajaisiin ja pikkujouluihin, kokouksiin, pieniin konsertteihin sekä esityksiin, kerhotoimintaan ja harjoituksiin.

Talossa on vuokralaiset yksiössä sekä opettajan asunnossa, joten se ei ole koskaan tyhjillään.

– Käytännössä kahden miehen talkoilla , eli naapurin Matti Helkiön kanssa on tehty remonttia ulkokuoressa, korjattu yksi vesivahinko ja uusittu jätevesijärjestelmä. Miehiä on ollut kovin vaikea saada toimintaan mukaan, mutta onneksi meillä on muutamia todella aktiivisia naisia, yhdistyksen puheenjohtaja Arto Ollikainen sanoo.

Salaisuuksia, joita ei voinut hehkuttaa

Talon juhlasalina toimii entinen luokka, johon mahtuu noin 60 henkilöä pöydän ääreen istumaan. Tilassa on myös esiintymiskoroke.

Alakerrassa on entinen jumppasali ja puutyöluokka, jossa Teatteribarrikadin näytökset toteutettiin.

– Emme voineet hehkuttaa näytelmää ollenkaan, kun sen juoneen kuului, että ihmiset tuodaan tuntemattomaan paikkaan. Siinä meni muutama kuukausi aika tiiviisti ja se oli ponnistus meillekin, mutta kaikki meni tosi hienosti. Esitys oli mieleenpainuva ja todella ammattimaisesti toteutettu, Hannukkala kiittelee.

Luokkahuone toimii juhlasalina ja esiintymiskorokekin löytyy. Muusikkojen mukaan tilassa on hyvä akustiikka. Kuva: AP Sarjanto
Luokkahuone toimii juhlasalina ja esiintymiskorokekin löytyy. Muusikkojen mukaan tilassa on hyvä akustiikka. Kuva: AP Sarjanto

Akustiikka kerää kehuja

Vanhassa koulussa on moneen otteeseen kaikunut myös musiikki. Soittajien mukaan luokkahuoneessa on erittäin hyvä akustiikka.

– The Holy on ollut meillä monta kertaa sekä äänittämässä että pitämässä bändileirejä. Kerran he vuokrasivat talon kuukaudeksi. Tilhet, pajut ja muut on toinen yhtye, joka on käynyt ja on täällä yksi musiikin gradukin tehty, Ollikainen tietää.

Yhdistys on pitänyt kahvituspäiviä, joiden aikana talossa oleva Tyrvännön vanha kantakirjasto on ollut kyläläisten käytössä.

Partiolaisille ulkohuussit olivat eksoottiset

Varsinaisia majoitustiloja koulussa ei ole. Keittiö on tilava ja suurella piha-alueella mahtuu harrastamaan mitä vaan.

– Onhan tämä aivan mainio paikka, varsinkin kesällä. Ainoa miinuspuoli on, ettei meillä ole sisävessaa, vaikka se on ollut suunnitelmissa, pariskunta kertoo.

– Harvoille ulkohuussit ovat kuitenkaan ongelma ja nykypäivänä ne ovat jopa vähän eksoottisia. Partiolaiset tekivät niistä videoblogin, koska se oli heidän mielestään niin jännää.

Tyrvännön kylätalo

Lahdentaan 1874 valmistunut kansakoulu oli Tyrvännön ensimmäinen. Rakennus korjattiin nykyiseen klassistiseen asuunsa 1925 rakennusmestari Toivo E. Survosen piirustusten mukaan.

Suotaalan-Lahdentaan kyläyhdistys osti koulun Hattulan kunnalta vuonna 2006. Talon osoite on Tyrvännöntie 1000.

Rakennusta on vuokrattu perhejuhliin, kokouksiin, pieniin konsertteihin sekä esityksiin, kerhotoimintaan ja harjoituksiin.

Juhlatilana toimivaan luokkaan mahtuu pöytiin noin 60 henkilöä. Talossa on keittiö ja ulkohuussit ovat käytössä ympäri vuoden. Pihalla on runsaasti parkkitilaa.

Lisätietoja kyläyhdistyksen sivulta suola.org.

Uusin Kaupunkiuutiset

21.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.11.2020