Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Mika Jokela lähtee linnasta stadiin – Vanajanlinnan keittiömestari sai huippupestin

Vanajanlinnan keittiömestari Mika Jokela on ylpeä henkilökunnastaan. Tässä hän poseerasi tiiminsä kera itsenäisyyspäivän aaton juhlavastaanotolla vuonna 2018. Kuva: Esko Tuovinen
Vanajanlinnan keittiömestari Mika Jokela on ylpeä henkilökunnastaan. Tässä hän poseerasi tiiminsä kera itsenäisyyspäivän aaton juhlavastaanotolla vuonna 2018. Kuva: Esko Tuovinen

Elokuun alussa Finlandia-talon keittiöpäällikön tehtävässä aloittava Mika Jokela jättää Vanajanlinnan haikein, mutta hyvin mielin.

– Haluan, että Vanajanlinna pääsee minun käsistäni turvallisesti eteenpäin.

Tästä syystä Jokela ei vie avainhenkilöitä Hämeenlinnasta mukanaan Helsinkiin, vaikka saakin valita Finlandia-talolle oman apukätensä.

– En halunnut hajottaa Vanajanlinnan porukkaa. Homma pysyy paremmin kasassa, kun en vie ketään mukanani. Se ei ole mun tapani toimia.

Jokela arvioi, että hänen lähtönsä voi olla jollekin toiselle uusi alku.

– Jonkun loppu on aina jonkun toisen alku. Se voi olla mahdollisuus jollekulle muulle ottaa vähän isompaa roolia.

”Mehän vedetään moni asia paljon paremmin”

Jokela on ylpeä vuosistaan Vanajanlinnassa. Hän aloitti työt linnassa kesällä 2004.

– Kun tulin taloon, täällä ei vielä luotettu niin paljon omaan tekemiseen. Olen tosi ylpeä siitä, mitä me olemme 15 vuoden aikana saaneet aikaiseksi.

Esimerkiksi vuosittaiset Mestarit linnalla -illalliset lähtivät Jokelan halusta näyttää henkilökunnalleen kuinka hyviä he ovat.

– Kutsuimme linnalle pari, kolme vierailevaa tähtikokkia. Kun henkilökunta katseli heitä ja huomasi, että mehän vedetään moni asia paljon paremmin itse, se nosti heidän itsetuntoaan, hän sanoo.

Alan tulevaisuus mietityttää

Koronakevään poikkeusolosuhteet saivat kokin mietteliääksi alan tulevaisuuden suhteen.

– Kyllä tässä on tullut mietittyä, miten saadaan kauppa käymään taas, Jokela sanoo.

Hän kiistää, että korona olisi kuitenkaan vaikuttanut hänen lähtöpäätökseensä. Se tuli eteen, kun Finlandia-talon liiketoimintajohtaja Elina Juvakka soitti ja kysyi Jokelaa uuteen tehtävään.

– Jos rehellisiä ollaan, niin harvoin sitä enää viisikymppiselle soitellaan, että kiinnostaisiko tällainen projekti. Tunsin, että paukut riittävät hyvin, vaikka onhan tämä taas hyppäys ihan tuntemattomaan. Duunimatka vaihtuu 15 minuutista tuntiin ja 15 minuuttiin, Jokela sanoo.

Janakkalassa Alikartanon alueella asuva Jokela uskoo taittavansa työmatkat talvisin junalla ja kesäisin autolla tai moottoripyörällä.

– Tälläkin hetkellä vuodessa tulee mittariin melkein 50 000 ajokilometriä.

Koronan suljettua ravintolat ja lopetettua tilaisuudet Jokela alkoi heti remontoida 1960-luvun moottorivenettään.

– Vaihdoin siihen ikkunat ja maalasin sisältä ja ulkoa. Lasikuidutin uudestaan koko perän. Minusta veneestä tuli makea, täysin entisöity, Jokela kertoo.

Hän nauttii käsillä tekemisestä myös vapaa-ajallaan.

– Muuten varmaan olisi revennyt pää. Veneeni on juuri sopivan kokoinen Hiidenjoelle.

Veneilyn lisäksi Jokela viihtyy kesäisin moottoripyörän selässä ja golfmaila kädessä.

– Heinäkuussa lataan vähän akkuja ennen kuin aloitan uudessa hommassani, Jokela kertoo.

Vielä toteutumattomia haaveita

Ennen Vanajanlinnaa Mika Jokela työskenteli vuosia Ruotsissa muun muassa Suomen suurlähetystössä, jossa hän valmisti ruokaa poliitikoille ja esimerkiksi Ruotsin kuninkaallisille.

Onko hänellä vielä jotain haaveita urallaan?

– Joskus sanoin, että kun olen tehnyt kunkulle hommia, joku Barack Obama olisi hieno palveltava. Yhdysvaltain presidenteille tarjotaan aina vain parasta. Sellainen vähän kiehtoisi, Jokela naurahtaa.

Mika Jokela

Syntynyt vuonna 1969 Raumalla. Asuu nykyisin Janakkalassa.

Aloitti kokin uransa Raumalla ja siirtyi pian Uuteenkaupunkiin, Turkuun ja Helsinkiin.

Ensimmäinen keittiömestarin pesti aukesi 24-vuotiaana porilaisessa hotellissa.

Lähti vuonna 1992 töihin Tukholmaan. Työskenteli Tukholman Grand Hotelissa sekä vuosina 1999-2004 Suomen suurlähetystön keittiömestarina.

Aloitti työt Vanajanlinnan keittiömestarina Hämeenlinnassa kesällä 2004.

Sijoittui kolmanneksi Suomen Top Chef -ohjelmassa vuonna 2011.

Aloittaa elokuun alussa Finlandia-talon keittiöpäällikkönä.

Uusin Kaupunkiuutiset

29.7.2020

Päivän Hämeen Sanomat

4.8.2020

Fingerpori

comic