Kaupunkiuutiset

Mika Karhu pohtii rakenteellisen väkivallan vaikutuksia

GalleriaKONEessa on esillä toukokuussa hyvinkääläisen kuvataiteilija ja taiteen tohtori Mika Karhun unohdettua kipua ja elämän menetystä käsittelevä näyttely. Tummasävyinen Unohdetut-näyttely kuvaa ihmisiä, joiden kohtaloista tai niiden piirteistä on vaiettu, ihmisiä, joiden elämänkulkua ei ole tunnustettu vallankäytön näkökulmasta.

Sivuseinän täyttää teossarja lapsista, jotka kuolivat tai katosivat Suomen sisällissodassa vuonna 1918.

– He joutuivat väkivallan kohteeksi ilman omaa syytään. Heiltä ei kysytty.

Myös vastakkaisella sivuseinällä on kuvia unohdetuista; röntgenkuva pääkallosta ja ”Unohdettu runoilija E”, joka päätyi Auschwitzin keskitysleirille. Materiaalina teoksissa on pigmentti, hiili ja tuhka.

Karhu käyttää myös piilokuvia. Teoksesta ”Mengelen uni” vauvan käsien ja jalkojen joukosta löytyy Josef Mengelen profiilikuva ja teoksesta ”Unohdettu” Albert Einsteinin ja filosofi Hannah Arendtin piilokuvat.

– Piilokuvat peilaavat meissä olevaa kerroksellisuutta, taiteilija toteaa.

Päätyseinään on kiinnitetty korvapari. Korvien välissä kulkee muistikuvien virta ja taustalla soi Bachin musiikki. Kyseessä on videoinstallaatio ”Seinilläkin on korvat, mutta kukaan ei kuuntele”.

– Videolla esiintyy näyttelijä, ja taustan kuvavirrassa välähtelee nopeasti vuosisadan tärkeitä kuvia, kuten Berliinin muuri ja John F. Kennedy, Karhu kertoo.

 

Karhun teokset herättävät pohtimaan, miten rakenteellinen väkivalta vaikuttaa meihin ja tapaamme kokea kanssaihmisiä.

– Kansanmurhat ovat mahdollisia koska tahansa. Niitä tapahtuu myös meidän aikanamme.

Karhu puntaroi myös taiteen tehtävää nykypäivänä.

– Taide ei saa olla vain keskiluokan viihdettä.

– Meidän on kyettävä ymmärtämään monimutkaisen maailmamme tuottamia kokemuseroja. Taiteen avulla voimme pohtia, miten kehitämme oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

 

Karhu työskentelee tutkijatohtorina ja opettajana Aalto-yliopistossa. Hän toimii myös taiteellisena johtajana Tunnustuksia-hankkeessa, jossa käsitellään pakolaisuutta ja sotatraumoja taiteen ja humanistisen tutkimuksen kautta.

Mika Karhun ”Unohdetut” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 22.5. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset