fbpx
Kaupunkiuutiset

Mika Savolainen etsii uudelleen liikuntakipinää

Hämeenlinnalainen Mika Savolainen harrasti liikuntaa sekä kilpaurheilua aktiivisesti ja ohjatusti yli 30 vuotta. Salibandyn kaksinkertainen maailmanmestari lopetti urheilemisen muutama vuosi sitten. Samalla loppui aktiivinen liikkuminen.

– Kai se mitta tuli täyteen. Kroppa kapinoi viimeisinä pelivuosina jo sen verran, että kilpaurheilun päättymisen jälkeen teki mieli huilia. Nyt on uuden liikuntakipinän etsimisen aika, hämeenlinnalaisen IT4B Partners Oy:n johtoon kuuluva Mika Savolainen viittaa yrityksen liittymiseen Liikkuva Suomi -yritysyhteistyöhön.

Hämeenlinnan seudulla järjestetään kesäkuusta alkaen ensimmäinen pien- ja yksinyrittäjille suunnattu Liikkuvan Suomen yhteisöllinen palvelukokonaisuus. Liikkuva Suomi tarjoaa ohjelmassaan muun muassa asiantuntijoiden ohjelmat liikuntaan, ravintoon ja lepoon. Jokaisen osallistujan lähtötaso otetaan huomioon henkilökohtaista ohjelmaa laadittaessa.

Palvelukokonaisuudessa on mukana myös naishiihdon suomalaisässä Krista Pärmäkoski sparraamassa kaikkia osallistujia..

– Tähän saakka olemme tehneet yhteistyötä vain suuryritysten kanssa, mutta yhtä lailla kannustusta tarvitsevat kaikki muutkin, myös pienyritysten työntekijät ja yrittäjät, Liikkuva Suomen hämeenlinnalainen toimitusjohtaja Antti Luukkanen selvittää.

Antti Luukkasen mukaan kokonaisten työyhteisöjen mukaan saaminen on vaikuttanut myös sairauspoissaoloihin, vaikka henkilökohtaisen jaksamisen parantaminen on tärkein tavoite.

Kampanja lähtee liikkeelle kesäkuussa ja jatkuu tammikuulle saakka. Kokonaisuuteen kuuluu myös yhteistapaamisia ja asiantuntijaluentoja.

 

Mika Savolaisen työyhteisössä osallistumismahdollisuus on kaikilla 18:lla ihmisellä.

– Henkilökohtainen hyvinvointi on tae myös työssä jaksamiselle. Mukaan lähtemisellä ei haeta yritykselle etuja, vaan kyse on jokaisen työntekijän jaksamisesta. Se on kaikkein tärkeintä, IT4B:n ja konsernin emoyhtiön Praecom Oy:n toimitusjohtaja Miika Liljedahl perustelee kesäkuussa alkavaa haastekampanjaa.

Antti Luukkanen sanoo työelämän kasvaneiden vaatimusten vaativan myös työntekijältä jaksamista.

– Vaikka työ on muuttunut fyysisestä rasituksesta keskittymistä ja henkisiä voimavaroja vaativiin tehtäviin, fyysinen vireystila täytyy olla kunnossa.

Hyvä vireys ei tarkoita pelkästään fyysistä harjoittelua, vaan rinnalla kulkevat ainakin yhtä tärkkeinä elementteinä ravinto, uni ja lepo sekä mielen hyvinvointi.

– Kaikki nämä kuuluvat huippu-urheilijan taustoihin, mutta ihan samalla jokaisen tavallisen ihmisen elämään hänen omalla tasollaan.

 

Hyvinvoinnin ja jaksamisen parantamisessa suurimmat muutokset ovat useimmiten omien korvien välissä tapahtuvia asennemuutoksia ja pinttyneiden tapojen vaihtamista tuoreempaan ajatteluun. Sohvalta nouseminen edes silloin tällöin aktiiviseen toimintaan on osa muutosta, mutta se ei tarkoita liikuntaa ”ruoskan varjossa”.

– Jaksamiseen liittyvät muutokset kellahtavat nurin yleensä siksi, kun itseltä vaaditaan aivan liikaa. Pienetkin muutokset kääntävät suunnan.

Liikkuva Suomi räätälöi kaikille mukana oleville oman ohjelman alkukartoituksen perusteella.

– Jos on vuosia ollut liikkumaton ja ravinto on ollut epätasapainossa, niin ohjelma on tietysti erilainen kuin jo liikkuvalle rakennettava ohjelma.

Luukkanen ei määrittele tarkkoja rajoja esimerkiksi liikkumisen määrille, mutta:

– Puoli tuntia aktiivisuutta, mitä tahansa, päivässä on hyvä askel täysin liikkumattomasta tilasta.

 

Sekä Savolainen että Liljedahl tietävät omien kokemustensa perusteella, että vähäiset yöunet vaikuttavat merkittävästi päivän vireystilaan. Savolaisella univajetta syntyi puoliammattimaisen urheilun, matkustamisen ja työn kautta. Liljedahl on törmännyt aiheeseen lähinnä työn, ja nyt myös osin pienten lasten kanssa.

– On yllättävän raskasta istu ja keskittyä täysi työpäivä neuvotteluissa. Hyvä vireystila auttaa merkittävästi, Liljedahl painottaa omiin kokemuksiinsa perustaen.

– Vähiä yöunia voi lisätä tapojaan muuttamalla. Meneekin tuntia aikaisemmin nukkumaan kuin tähän saakka on tehnyt, Luukkanen vastaa.

– Muutokset voivat olla omassa arjessa lähes huomaamattomia, mutta ajan kanssa erittäin merkittäviä. Ravinto- ja päivärytmin säännöllisyys ja pienikin liikunnan lisääminen heijastuvat omaan jaksamiseen.

Luukkanen painottaa sitä, että kaikki lähtee itsestä, Liikkuva Suomi ei käske ja määrää mitään, mutta tarjoaa laadittavan henkilökohtaisen ohjelman kautta vaihtoehtoja nykymenolle.

Lisätiedot: www.liikkuvasuomi.fi

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset