Kaupunkiuutiset

Ihmiset ryysivät laivaterminaalissa paljain päin – Mikä tekee maskin käytöstä vaikeaa juuri meille suomalaisille?

Tuulia Viitanen Kuva: Toni Rasinkangas
Tuulia Viitanen Kuva: Toni Rasinkangas

Kesälomalla piti lähteä suomalaiseen kaupunkiin pariksi yöksi turistiksi. Nopea googlettelu paljasti, että yhden kotimaisen hotelliyön hinnalla pääsi pariksi yöksi Tallinnaan matkoineen päivineen.

Sisäinen Sulo Vilenhän siinä heräsi.

Kahden tunnin lauttamatka suuntaansa kuitenkin hirvitti. Etenkin meno ja lähtö laivasta, koska ihmiset tungeksivat, oli koronaa tai ei.

Sovittiin perheen kanssa, että jos matkaan lähdetään, käytämme terminaaleissa ja lautalla kasvomaskeja, eikä laivamatkalla seikkailla taxfreessä ja peliautomaateilla.

Näin teimme. Olimme mennen tullen ainoat maskinaamat sekä terminaaleissa että laivalla.

Ryysis oli muuten laivalta lähtiessä ihan samanlainen kuin ennen koronaa. Ihmisen muisti on niin kovin lyhyt.

Suurin osa hyvistä ystävistäni asuu ulkomailla. Heistä melkein kaikki ovat käyneet kesän aikana Suomessa. Jokainen on poikkeuksetta ollut järkyttynyt paitsi Helsinki-Vantaan turvajärjestelyistä myös siitä, että suomalaiset eivät käytä maskeja tilanteissa, joissa se olisi suotavaa.

Ehkä se johtuu siitä, että koronatilanne on ollut Suomessa niin hyvä, ettei meillä ole ollut maskipakkoa eikä siihen ole totuttu. Jos korona ei ole osunut lähipiiriin, ei covid-19 tunnu niin vaaralliselta.

Mikä siinä on niin vaikea vetää maskia kasvoille? Se kuitenkin auttaa, jos lähellä oleva ihminen pärskii. Jos itse tietämättään kantaa virusta, voi sillä pelastaa jonkun lähellä olevan tuntemattoman sairastumasta.

On myös vastuutonta, että ihmiset haluavat Kreikkaan, mutta heti koneen noustua maskipakolle naureskellaan. Lasketaan vähän maskia, jotta sieraimet paljastuvat. Tilataan vähän enemmän juomia ja siemaillaan niitä mahdollisimman hitaasti, jotta saa enemmän aikaa ”hengitellä vapaasti”.

Haloo! Ei se nyt niin kamalaa ole istua koneessa muutamaa tuntia maski kasvoilla, jos sillä vältetään sairastumisketjut.

Nyt kun ihmiset liikkuvat entistä enemmän ja rajat ovat auki, maskia todellakin kannattaisi käyttää ihmismassoissa liikkuessa.

Vastuullinen maskinkäyttäjä voi liikkua vapaasti. Minua se ainakin motivoi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset