Kaupunkiuutiset

Mikä teki Frankensteinin luomuksesta hirviön?

Vasta parikymppinen englantilaisnainen Mary Shelley julkaisi vuonna 1818 kirjan, josta tuli yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista kauhutarinoista. Tarinan mukaan romaani sai alkunsa yhden illanvieton aikana keksitystä kummitusjutusta, jossa kirjailija yhdisti filosofi-isänsä ja feministikirjailijana tunnetun äitinsä edistyksellisiä ajatuksia kasvatuksesta ja moraalista.

Hämeenlinnan teatterin syksyn toisessa residenssituotannossa Verstaassa nähdään nukketeatteriversio tästä klassikosta. Asialla on Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri, jonka lähes sanaton esitys syntyy näyttämölle kahden näyttelijän ja muusikon voimin. Hirviön maskin takaa löytyy Antti Kemppainen, tohtori Frankensteinin ja monen muun hurmeisen nukkehahmon tekee Hannu Räisä ja musiikista vastaa Antti Polameri.

– Noudattelemme aika tarkkaan Shelleyn alkuteoksen tarinaa, Räisä kertoo.

– Hänen aikakauteensa emme kuitenkaan ole ripustautuneet, mutta menneessä maailmassa liikutaan. Esityksessä on mukana myös joitakin nykyaikaan liittyviä elementtejä, kuten kylttejä ja kaksiulotteisia kuvia.

Musiikki kantaa

Shelleyn kertomuksessa tohtori Frankenstein löytää tutkimuksissaan sattumalta keinon muuttaa eloton eläväksi. Tauottoman työskentelyn tuloksena hän tuleekin luoneeksi kammottavan hirviön, joka karkaa luojaltaan. Hirviö kehittyy maailmaa tutkiessaan varsin inhimilliseksi olennoksi, joka kaipaa hyväksyntää. Rakkauden puute ja torjutuksi tuleminen tekevät hirviöstä lopulta kostonhimoisen riivaajan, jolla on luojalleen kauhistuttava vaatimus.

– Frankensteinin tavoitehan ei ollut luoda hirviötä, vaan elämää. Luomus on aluksi kuin mikä tahansa vauva, joka sitten kasvaessaan imee kaiken kohtaamansa ja hirviö syntyy vasta sitten, Räisä pohtii.

– Nykyajalle yhtymäkohtaa tuo vaikkapa se, että laborotorioissa kehitetään kaikenlaista, joka ei ehkä ole välttämättä hyväksi.

Esitys ei tällä kertaa ole tarkoitettu aivan perheen pienimmille, joten ikäraja on asetettu 9 vuoteen.

– Olemme tehneet lasten juttuja aika paljon, mutta vähän vanhemmille meillä ei ole ollut tarjontaa. Frankensteinin hirviö sopii heille ja varmasti kiinnostaa myös aikuisia, työryhmäläiset uskovat.

– Valitsimme tämän teoksen osittain myös sen tunnettavuuden takia. Näytelmä on tehty vierailuesitykseksi, jota voidaan viedä aina keskieurooppalaisille festivaaleille saakka. Repliikkejä on vain muutamia, joten kielikään ei ole ongelma. Toimintaa pohjustava musiikki on esityksen kantavia voimia.

Frankensteinin Hirviö, ensi-ilta ke 22.10. klo 19.30 Verstaassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset